Horeca Vlaanderen vreest verlies van 1,7 miljard euro omzet

ANP
Met de verlenging van de maatregelen tegen het coronavirus tot na de paasvakantie, schat Horeca Vlaanderen dat de Belgische horeca in de hele crisisperiode 1,7 miljard euro omzetverlies zal leiden. Dat is veel meer dan na de aanslagen in Brussel in 2016.

Dat de horecazaken ook tijdens de paasvakantie dicht blijven, komt extra hard aan. "Het betekent een verdubbeling van de verliescijfers van de eerste drie weken, omdat de paasvakantie traditioneel een topperiode is voor de sector. Het toerisme valt volledig stil. Dit heeft een impact zonder weerga op de sector", zegt topman Matthias De Caluwe. "Nu al is het omzetverlies bijna acht keer zo groot als dat van het aanslagenjaar 2016."

Voor De Caluwe gaat de volksgezondheid altijd voor. "Geen discussie daarover, maar we rekenen op goede wil om onze sector door deze storm te laten komen." De sectorfederatie vroeg vorige week al een inspanning van de vastgoedeigenaars die panden verhuren aan horeca-ondernemers, bijvoorbeeld door de huur kwijt te schelden of op te schorten. Een aantal verhuurders is al op die vraag ingegaan, klinkt het. 
30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Als alles normaal loopt klaagt met steen en been ,jaar voor jaar in de horeca,het seizoen is zelden geslaagd en nu komen ze met 1.7 miljard verlies.Nu ja als men daar weer geen besluiten uit trekt weet ik niet.

 • francois de keyser

  Dat is heel erg, iedereen deelt in de klappen. Maar wat betekent dat in winstderving of netto verlies? Er wordt helaas flink gegoocheld met miljarden alsof het knikkers zijn. De minst bedeelden hebben geen of heel weinig inkomen. Geen miljarden, miljoenen, geen honderdduizenden, geen tienduizenden, maar honderden minder om van te leven.

 • Patrick Kelchtermans

  @Jan, ik begrijp je reactie, altijd die discussie over wie nog het hardst moet werken en voor wie dit nu eigenlijk allemaal het ergst is, alsof het een wedstrijd zou zijn, het is weinig relevant en weinig solidair. Dit virus treft iedereen, op een paar happy few na die nu vet aan het cashen zijn. Los daarvan, voor pas opgestarte ondernemingen en kleine zelfstandigen kan dit de doodsteek zijn. Ik vraag me af of de beloofde vergoeding deze mensen zal kunnen redden van de ondergang.

 • Alfons LABIE

  Hopelijk gaan de mensen beseffen wat een pintje uit de winkel of dronkenschap slechts kost tov op café en de woekerwinsten nooit meer sponsoren

 • Ann Verschueren

  Alleen degenen die hun winsten verstandig goed investeerden en niet de grote Jan uithingen met dure wagens en op luxueuze grote voet leefden zullen deze crisis overleven ! Opkuis wad misschien eens nodig .