Horeca verwacht bijna helft minder klanten bij heropening

Photo News
Wel 85 procent van de restaurant- en café-uitbaters verwacht bijna de helft minder klanten over de vloer te krijgen na de heropening. Dat blijkt uit een bevraging door de UGent. 

De horeca-uitbaters verwachten dat de overheid de maximumcapaciteit van hun zaken zal beperken en dat klanten zullen afwachten om te komen. Uit het onderzoek blijkt ook dat zaakvoerders het belang dat hun klanten hechten aan de maatregelen systematisch lager inschatten dan de klanten zelf.

Lockdown

Binnenkort wordt duidelijk wanneer en op welke manier de horecazaken in ons land mogen heropenen na de lockdown. "Klanten staan te popelen om hun favoriete restaurants en cafés opnieuw te mogen bezoeken", aldus de onderzoekers van de vakgroep Landbouweconomie van de UGent. "Maar om hun terugkeer veilig te laten verlopen, verwachten ze dat de horeca inspanningen levert."

Aan het onderzoek namen 1.083 consumenten en 307 restaurants en cafés deel. Mogelijke maatregelen zijn de handen ontsmetten, de tafels en de stoelen na elk bezoek desinfecteren, geen menukaarten uitwisselen en de afstand van anderhalve meter respecteren. 

Zowat 60 procent van de klanten geeft aan onmiddellijk het bezoek aan restaurant of café te zullen hernemen. De overige 40 procent is iets voorzichtiger en wil het bezoek enkele weken uitstellen. Het is opvallend dat restaurant- en caféhouders het belang dat hun klanten hechten aan de maatregelen systematisch een lagere score geven dan de klanten zelf. Dat is voornamelijk het geval voor de anderhalve meter afstandsregel en voor het plaatsen van plexiwanden tussen de tafels.

Uitbaters vermoeden dat klanten eerder voorzichtig zullen terugkeren en dat de overheid maatregelen zal opleggen die een invloed hebben op de maximumcapaciteit. Het merendeel van de restaurant- en café-uitbaters verwacht dan ook 45 procent minder klanten over de vloer te krijgen bij de heropening van hun zaak.

Lees ook: Deze landen zijn nagenoeg coronavrij en weer klaar voor het toerisme: zo hebben ze dat gerealiseerd (+)
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Yann Sohie

  Ja de horeca maakt zich veel wijs en grotere terrassen waarom er zal veel minder volk zijn, beter thuis gezellig eten en drinken, komt pas in orde in 2022 wanneer vaccin er is

 • Karel Van Beeck

  Nu voor er voor veel mensen minder of geen werk is zijn de prijzen misschien ook wel wat te hoog in de horeca!

 • Patrick Kelchtermans

  Je gaat op restaurant of café voor de gezelligheid. Ik zag op tv enkele toffe initiatieven in het buitenland, maar dat was dan telkens voor 2, max. 4 personen. Als je een plexi-plaat voor en naast je kop krijgt, is er niks aan. Horeca-uitbaters zullen creatief moeten zijn om klanten te lokken, er rekening mee houdend dat je je verliezen niet doodgewoon kan doorrekenen, want dan komt er binnen de kortste keren geen hond meer naar je zaak. Moeilijk.

 • Joske Zeeuw

  Met 40% minder tafels en 40% minder klanten, wil dat toch zeggen dat ze volzet zullen zijn. Lijkt me niet slecht gezien de omstandigheden. Hopelijk kan het teveel aan personeel nog op TW blijven .

 • Gaston Miar

  Hoe kan men nu nog gezellig en ongedwongen een pintje gaan drinken, of eens lekker gaan eten, een terrasje doen....??? Van de prijzen gaan we niet spreken, die waren zoal hoger dan in onze buurlanden. Bv: 2,50 euro voor een "scheutje" koffie, in steeds kleiner wordende tassen.