Hoogtepunt storm voorbij

UNKNOWN

Het hoogtepunt van de storm is voorbij. Dat meldt weerman David Dehenauw. Toch wordt het zeker niet kalm en blijven lokale ongemakken mogelijk, waarschuwt Dehenauw. De volgende dagen blijft het winderig, maar het wordt zachter met maxima rond 11 graden. Tegen het einde van de week waait het minder hard. Er komt echter tot Pasen geen warm lenteweer.

Rukwinden
De krachtigste windstoot werd tot nu toe in de Zeebrugse haven gemeten. Er werd een rukwind van 97 km/u genoteerd. Op zee (meetpaal Westhinderbank) werd een zware zuiderstorm (10 Bft) waargenomen. In Charleroi werd afgeklokt op 90 km/u. "De gemiddelde windsnelheid vermindert tot vrij krachtig of krachtig, maar tijdens stevige buien kunnen de rukwinden vanavond en -nacht nog steeds oplopen tot 80 of 90 km/u. Een lokaal onweer is mogelijk", zegt Dehenauw.

Antwerpen
Door de zuiderstorm is er een felle afwaaiing en is er een zeer lage waterstand op de Schelde in Antwerpen. Die komt gemiddeld een keer in de vijf jaar voor. "Volgende nacht en morgen draait de wind naar west tot zuidwest en morgenochtend krijgen we een hoge hoogwaterstand, maar de kaaien worden niet bedreigd", zegt Dehenauw. "Merkwaardig is hierbij dat in nauwelijks 18 uur tijd het niveauverschil tussen een laag- en een hoogwater in Antwerpen maar liefst 7,5 m bedraagt (normaal gemiddeld ongeveer 5m)", weet de weerman.

Brussel
De Brusselse brandweer is vandaag 57 keer uitgerukt wegens het stormweer. De spuitgasten hadden onder meer werk met weggewaaide dakpannen en het stabiliseren van voorgevels. Er werden geen ernstige interventies uitgevoerd. De politie van de zone Brussel-Elsene opende het Terkamerenbos even voor 16.00 uur opnieuw voor het verkeer. De politie sloot het eerder wegens het stormweer. Bepaalde invalswegen van het Zoniënwoud zoals de Lorrainedreef en de Sint-Hubertusdreef werden nog niet opengesteld voor het verkeer.

Gent
In Gent heeft een kortsluiting aan een hoogspanningslijn van netbeheerder Elia rond 10.15 uur voor kortstondige hinder gezorgd. Door de storm waaide ook een stuk zwerfvuil in de hoogspanningsleiding in de buurt van de Nieuwe Vaart in Gent. Omdat in die buurt vier hoogspanningslijnen van 150.000 volt lopen, zorgde dat voor een kortstondige stroomonderbreking in de regio rond Deinze en een spanningsval die voelbaar was rond Gent, Deinze en zelfs tot aan de kust. De hinder bleef evenwel telkens beperkt tot enkele seconden.

Explosie
Nog in Gent heeft een explosie in een elektriciteitskabine in de buurt van de Groendreef, waar een aantal politiediensten gevestigd zijn, voor hinder aan de werking van de 101-noodlijn gezorgd. Er waren problemen bij de link tussen de oproepen en de radiokamer van de lokale politie en bij de dispatching. Op enkele minuten na was de noodlijn echter beschikbaar voor het publiek, maar werd er gewoon gewerkt "zoals in de tijd nog voor de computer bestond", aldus de Gentse politie. Rond 16.00 uur was de situatie genormaliseerd.

Wallonië
De brandweerkorpsen in de regio's Bergen-Borinage en Centre hebben vandaag een vijftigtal oproepen gekregen naar aanleiding van het stormweer. De brandweer van Bergen moest zowat 25 keer optreden voor omgevallen bomen, losgerukte elektriciteitskabels, dakpannen, luiken of publiciteitsborden in onder meer La Louvière en Zinnik. Er werden geen ernstige incidenten gemeld, maar de brandweer blijft paraat omdat de wind nog kan aanwakkeren, luidt het in Bergen. In Stavelot werd de weg tussen Hockai en Malmedy afgesloten nadat meerdere bomen op de weg vielen. (belga/sps/sam)