Hoofdverdachte Spa aangehouden voor doodslag op agent, Nederlander herinnert zich niets meer

ANP
De Nederlander die verdacht wordt van de moord op de 38-jarige agent afgelopen weekend in Spa, wordt aangehouden op verdenking van doodslag en poging tot doodslag op de andere agent. Hij zal vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Dat meldt het parket van Verviers. De man zegt zelf "een zwart gat" in zijn geheugen te hebben over de gebeurtenissen.

De 36-jarige Yvo T. vertelde tijdens zijn verhoren zondag en gisteren dat hij zich niets meer herinnert van de gebeurtenissen van zaterdag. De uren tussen het verlaten van café Havana in Spa en het moment waarop hij gewond werd teruggevonden in een naburige tuin zijn volgens T. "een zwart gat". Bij zijn verhoor door de onderzoeksrechter beriep T. zich op zijn zwijgrecht. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer, die zal beslissen over een eventuele verdere aanhouding.

Het parket meldt ook twee internationale aanhoudingsbevelen te hebben uitgevaardigd zodat de twee gezochte Nederlanders, die gisteren in hun thuisland werden opgepakt, snel kunnen worden uitgeleverd. Het gaat om de broer van T. en een vriend. 
Het wapen waarmee politieman Amaury Delrez werd doodgeschoten, is nog niet teruggevonden.

Kogel in het hoofd

Yvo T. ging zaterdagavond met een groepje Nederlanders op stap in Spa. Rond 2 uur ’s nachts wilden ze een kroeg in de Avenue Reine Astrid binnengaan, maar hen werd de toegang geweigerd.

De Nederlanders kregen het aan de stok met de portiers, waarop de kroegbaas de politie belde. Bij aankomst van een patrouillewagen bevonden de drie zich al in een taxi. Toen een van de agenten de inzittenden wilde controleren, werd er vanuit de wagen geschoten. Agent Amaury Delrez werd in het hoofd geraakt en bezweek later aan zijn verwondingen. Hij wordt donderdag om 14 uur begraven in de kerk van Theux.

Gisteren meldden ook twee getuigen zich bij de politie. Het gaat om twee personen die zich al eerder in de taxi bevonden, maar met de feiten niets te maken hebben.

Nog onder invloed van alcohol en drugs of medicijnen

De verdachten sloegen op de vlucht, maar Yvo T. kon zeven uur na de schietpartij worden aangehouden. Hij bleek gewond te zijn aan de buik en had zich verschanst in de tuin van een nabijgelegen vakantiehuis. Hij kon pas gisterenavond degelijk verhoord worden, omdat hij zondag en gisterenmiddag nog te zwaar onder invloed was. Volgens het parket was T. onder invloed van een cocktail van van alcohol en drugs of medicijnen. Toxicologisch onderzoek moet meer duidelijkheid bieden.

Antidepressiva en psychotherapie

Mensen die het gezin kennen, spreken over Yvo T. als een man van 36 met veel problemen. Hij woont bij zijn ouders in een caravan in de tuin. Meerdere bronnen melden dat hij vaker bij gewelds- en drugsincidenten betrokken was.

Zo slikt Yvo T. al jaren antidepressiva. Volgens een vriend bezocht hij tot zijn aanhouding wekelijks een ziekenhuis voor psychotherapeutische behandeling: "Ik denk dat de boel uit de hand is gelopen door teveel drank.''

De vriend was afgelopen weekend bijna mee naar België gegaan met T., diens jongere broer, hun vader en twee andere goede vrienden. Ze hadden kaartjes voor de Grand Prix op het circuit van Spa-Francorchamps waar Max Verstappen in actie kwam. "Ik kon een kaartje overkopen van een vriend die op het laatste moment had afgezegd, maar besloot niet mee te gaan. Gelukkig maar, want wat er zaterdagavond is gebeurd, kan natuurlijk écht niet'', verzucht de man die zijn naam niet bekend wil maken. 

ANP46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Billiet

  och hij riskeert hier toch maar een pamperstraf inclusief vervroegde vrijlating...

 • marc van cauter

  RIP voor die agent . Echt verschrikkelijke toestanden maar is het gevolg van jarenlange laks politiek en zeker justitie De afloop kent iedereen al, zal vrij komen want wist van niks. Zwart gat !

 • dany busschots

  mijn medeleven voor de ganse familie van de agent, maar hoe een geluk hebben die mannen niet zeg om uitgeleverd te worden naar Belgie het paradijs voor criminelen ,waar je zo weer vrolijk na een paar maanden vrij rondloopt en waar de straf lager is voor een moord dan voor je tuin te sproeien als het te warm is .

 • Marcel Bontinck

  Alle brave jongens hebben een geladen pistool bij zich als ze uitgaan.

 • Marcus Camps

  Zich niets herinneren maar wel zich beroep op zwijgrecht. Denk dat het indruk zal maken op de raadkamer.