Hoofdverdachte in dodelijke raid RAW13 krijgt 30 jaar cel

Henk Deleu
Het hof van assisen in Brugge heeft Jacky Labaere (42) tot 30 jaar opsluiting veroordeeld voor moord en voor dubbele moordpoging. Kevin Derveaux (24), die de dodelijke messteek toebracht aan Jeroen Balloey (21), werd tot 22 jaar opsluiting veroordeeld. Robin Van Bossuyt (28) en Kevin Goeman (28) kregen voor hun aandeel in de raid van RAW13 respectievelijk 15 en 12 jaar cel.

Op 16 juli 2011 om 1 uur 's nachts reed Jacky Labaere in zijn rode pick-up naar café Apropoo in Torhout, waar de hiphopbende eerder al in vechtpartijen betrokken was geraakt. Een ogenblik later werd Kevin Derveaux door Robin Van Bossuyt afgezet op de plaats van de feiten. Tijdens de confrontatie aan het café stak Derveaux in de buik van portier Christophe Decoene (49). Ook Karim M'Hedhebi (40) kreeg messteken te verwerken. Bovendien kreeg het zwaargewonde slachtoffer nog te maken met het hakmes van Jacky Labaere.

In de tussentijd reed Kevin Goeman met de pick-up van Labaere rondjes in de stationsbuurt. Hij probeerde de menigte uit elkaar te drijven door op hen in te rijden. Ondertussen was Jeroen Balloey op de vechtpartij afgekomen. Eén fatale messteek van Kevin Derveaux werd de Ichtegemnaar fataal. Na de raid vluchtte de bende weg met de pick-up, terwijl Van Bossuyt in zijn Mercedes als laatste de plaats van de feiten verliet.

Voor Jacky Labaere had het openbaar ministerie de levenslange opsluiting gevorderd. Uit de motivatie blijkt dat enkel de werklust van de beschuldigde als verzachtende omstandigheid werd gezien. Vooral de levensloop van Jacky Labaere, die al zeventien correctionele veroordelingen opliep, werd gehekeld. "Hij heeft zijn jonge neef Kevin Derveaux meegesleurd in het geweld en had ook geen matigende invloed op zijn stiefzoon Kevin Goeman."

De openbaar aanklager vroeg voor Kevin Derveaux 25 jaar. Ook het hof en de jury zagen in de slechte jeugd van Derveaux een stevige verzachtende omstandigheid. Volgens de gerechtspsychiater is het karakter van de beschuldigde niet uitzichtloos. Tijdens de debatten hadden zijn advocaten heel wat betwist en zelfs de uitlokking gepleit. "De wijze waarop zijn verdediging is gevoerd, mag hem echter niet worden aangerekend in de straf." Tegelijk werd in de motivatie wel opgemerkt dat Derveaux in de feiten zelf een verpletterende verantwoordelijkheid droeg.

Ook voor Robin Van Bossuyt was 25 jaar opsluiting gevorderd. "Hij heeft zijn onmiskenbaar artistieke talent in negatieve zin aangewend. Hij misbruikte rapmuziek om agressiviteit en geweld uit te lokken." De jury en het hof stelden vast dat de leider van RAW13 zich tot op vandaag in zelfbeklag wentelde. Met zijn vrij gunstig strafregister en zijn jeugd werd wel rekening gehouden.

Procureur-generaal Pascale Clauw vroeg om Kevin Goeman voor zijn aandeel in de feiten tot 20 jaar cel te veroordelen. De jury verwees als verzachtende omstandigheden naar het blanco strafblad, zijn vlekkeloos verlopen vrijheid onder voorwaarden en zijn werklust. In de motivatie werd ook opgemerkt dat de beschuldigde in de aanloop naar de feiten niet betrokken was, en zelfs geen volwaardig lid was van RAW13. "Tijdens de feiten zelf speelde hij echter wel een cruciale, materiële rol."