Hoofdverdachte diamantroof Zaventem uitgeleverd

Het hek waardoor de overvallers reden om tot bij het vliegtuig te komen.
BELGA Het hek waardoor de overvallers reden om tot bij het vliegtuig te komen.
Marc Bertoldi, de Franse hoofdverdachte in het onderzoek naar de diamantroof op de luchthaven Brussels Airport, is gisteren door het Franse gerecht aan ons land uitgeleverd. Dat meldt de krant Het Nieuwsblad en wordt bevestigd door zijn advocaat, Dimitri de Béco. Bertoldi is intussen al voor de Brusselse onderzoeksrechter Olivier Anciaux verschenen, die hem heeft aangehouden. De man verschijnt volgende week woensdag voor de Brusselse raadkamer.

De 43-jarige Bertoldi wordt beschouwd als een van de belangrijkste verdachten in het onderzoek naar de spectaculaire diamantroof die op 18 februari werd gepleegd. Minstens acht gewapende en gemaskerde mannen drongen die avond het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink's stond. De overvallers haalden 121 colli's met voornamelijk diamanten uit het vliegtuig en gingen er met hoge snelheid vandoor.

Bertoldi werd op 7 mei aangehouden na een onderzoek waarin de Belgische speurders hulp kregen van hun Franse, Luxemburgse en Marokkaanse collega's. Het Belgische gerecht vroeg sindsdien om zijn uitlevering maar Bertoldi verzette zich daartegen, tot bij het Franse Hof van Cassatie. Het cassatieberoep werd enkele dagen geleden verworpen, waarna Bertoldi donderdagochtend aan de Belgische gerechtelijke overheden werd uitgeleverd.

In het onderzoek naar de diamantroof werden op 8 mei in België zeven verdachten aangehouden. Daarvan zijn er intussen twee vrijgelaten omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat ze bij de overval of de heling van de buit betrokken waren. Twee verdachten die in Zwitserland waren aangehouden, zijn ook vrijgelaten.