Hoofdeconoom Voka: “Men overdrijft de urgentie om een nieuwe regering te vormen”

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.
Wouter Van Vooren Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka.
“Beter een goed project, dan snel een regering.” Dat zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Voka, vandaag in de Franstalige krant La Libre. Van Craeynest vindt dat de onderhandelaars beter de nodige tijd nemen om een federale regering te vormen.

“Ik hoor commentatoren zeggen dat je heel snel een nieuwe regering moet vormen om de overheidsfinanciën weer op de rails te krijgen. Ik denk echter dat de urgentie om een regering te vormen overdreven wordt”, zegt Van Craeynest in het interview. Het belangrijkste voor de hoofdeconoom van Voka is dat “er een goed politiek project komt dat structurele oplossingen kan vinden die ons sociaal model op lange termijn financieren”.

Van Craeynest verduidelijkte bij De Standaard dat het “voor ons land belangrijker is dat de Duitse fabrieken opnieuw op volle toeren draaien, dan dat we snel een federale regering hebben”.

Gisteren nog waarschuwde het Duitse bureau Scope nog dat onze staatsschuld er mogelijk slechter uitziet over 12 tot 18 maanden. Maar omdat Scope een klein Duits ratingbureau is, was er geen impact op de financiële markten. “Ik had nog nooit van Scope gehoord. Ik ben nochtans twintig jaar actief geweest in de financiële sector”, zegt Van Craeynest daarover aan De Standaard.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danny Damiaens

  De onverantwoordelijkheid is een geheel van partijen en dan blijven er maar 2 partijen over pvda en Vlaams belang.

 • Joseph Vande Reyd

  Nu de eventuele regeringsvorming naar links overhelt is het voor de NVA begunstigden plots niet meer zo urgent een regering te hebben, als straks de publieke opinie weer een beetje naar rechts overhelt zal het weer snel moeten gaan, dit heet opportunisme

 • Gino Denil

  Ieder verstandig mens weet dat een begrotingstekort ontstaat door het beleid van de hele regeringsperiode en niet op één dag, Fons Casteels. +50.000 daklozen, 360.000 mensen die beroep doen op de voedselbanken, energiearmoede in steeds meer gezinnen, 16% gezinnen waar kinderen in armoede opgroeien, een geldstroom van 220 miljard per jaar naar de belastingparadijzen, een gat in de begroting en in de sociale zekerheid. De ONverantwoordelijkheid van de rechtse partijen.

 • raf peeters

  @Fons Casteels ,NVA is wel zelf vertrokken ,verantwoordelijkheid nemen hebben ze nooit gedaan en zullen het nooit doen tenzij voor hun eigen geldbeugel.

 • Gino Sinnesael

  Men onderschat de urgentie om eens transparant te zijn over de bestuurskost van België, met z'n vele regeringen, senaat, kamer, provincies, steden en gemeenten en allerlei raden en commissies. Durft men hier ook eens te vergelijken met buurlanden?