Hoofddoekendebat laait op in Franstalig België

UNKNOWN

Ook in Franstalig België laait de discussie over het dragen van een hoofddoek in het onderwijs op. De MR stelt voor om het dragen van religieuze symbolen in de openbare scholen te verbieden tot de leeftijd van zestien jaar. Dat zei MR-voorzitter Didier Reynders vandaag op RTL-TVi. PS, cdH en Ecolo zijn voorlopig geen voorstander van een algemeen verbod.

De hoofddoekenkwestie kwam vandaag ook aan bod in het debatprogramma van de RTBF. Brussels parlementslid Antoinette Spaak (MR) verwijt de andere partijen dat ze geen duidelijk standpunt innemen. "Als de regering van de Franse gemeenschap niet het lef heeft om een decreet uit te werken dat de hoofddoek in het lager en middelbaar onderwijs verbiedt, zullen we hetzelfde debat opnieuw moeten voeren, over ergere dingen", wierp ze onderwijsminister Marie-Dominique Simonet (cdH) voor de voeten.

Geen oplossing
PS, cdH en Ecolo zijn voorlopig geen voorstander van een algemeen verbod. "Een verbod zal niets oplossen", zei Ecolo-voorzitster Isabelle Durant. De schooldirecties zelf moeten de problemen geval per geval kunnen oplossen. PS'er Philippe Moureaux pleit ervoor om de huidige situatie te behouden, ook al geeft hij toe dat die niet ideaal is. "Omdat sommigen de hoofddoek verplichten en de vrijheid van de meisjes niet respecteren, zouden wij die vrijheid moeten afnemen?", vroeg de burgemeester van Molenbeek zich af.

Joëlle Milquet, voorzitster van het cdH, wees er op dat er een decreet bestaat waardoor scholen zelf een verbod kunnen inschrijven in het schoolreglement. Zij vindt dat er voorlopig niets gewijzigd moet worden, maar zegt wel open te staan voor het debat. (belga/adv)