Hoofddoek in Gentse scholen: crisisvergadering na soloslim van Groen-schepen Decruynaere

Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).
Photonews Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).
Het Gentse schepencollege zit momenteel samen in een crisisoverleg. De spoedvergadering is bijeengeroepen nadat Groen-schepen Elke Decruynaere op haar eentje besliste dat hoofddoeken in Gentse secundaire stadsscholen vanaf 1 september moeten worden toegelaten, behalve als er gegronde redenen zijn om dat niet te doen. Coalitiepartner Open Vld en zelfs kartelpartner sp.a waren niet op de hoogte van die beslissing, en zijn dan ook verbolgen. 

De beslissing van de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) om de hoofddoek voortaan toe te laten in de stedelijke scholen stoot op verzet van coalitiepartner Open Vld. "Niet doorgesproken en geen goed idee!" klinkt het bij de liberalen. Zelfs verschillende Gentse groenen geven aan van niets te weten.

Hoofddoek toegelaten

In de Mediahuiskranten kondigde de Gentse schepen Elke Decruynaere (Groen) vandaag dat moslimmeisjes in Gentse scholen voortaan een hoofddoek mogen dragen, tenzij ze onder druk gezet worden om dit te doen. "Iedereen moet zichzelf kunnen zijn", aldus Decruynaere. Een verbod op hoofddoeken in Gentse scholen wordt voortaan dus de uitzondering, en niet meer de regel. De aanleiding is een recente uitspraak van een rechter in Tongeren die besliste dat een groep moslima’s uit twee Maasmechelse scholen een hoofddoek mag dragen ondanks het algemene verbod dat geldt in het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

Gevraagd naar een reactie, verwijst lijsttrekker en eerste schepen Mathias De Clercq (Open Vld) naar partijgenote en Schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. “Wij waren compleet verrast", aldus Bracke. "Decruynaere heeft ons afgelopen weekend een mail gestuurd, nadat ze met een journalist had gesproken. Blijkt dat ze al per mail aan het onderwijscentrum had laten weten dat het schoolreglement van alle stedelijke secundaire scholen moet worden aangepast tegen 1 september. Voor ons is dit onaanvaardbaar. Het schepencollege zit twee halve dagen per week samen, maar hier is met geen woord over gerept. De rechtspraak waar ze naar verwijst is nog niet eens finaal, er loopt nog een beroepsprocedure van het Gemeenschapsonderwijs, toch ook een belangrijke partner in Gent. Ten derde is er een werkgroep opgericht met specialisten, om zich specifiek over het thema te buigen. Ook die partners zet ze nu een neus, door helemaal alleen te beslissen voor het stedelijk onderwijs. Zo ga je niet met elkaar om. En waarom moet dat net nu? Is dit debat niet meer waard dan een verkiezingsstunt?"

Verkiezingen

Open Vld zal - op 3 maanden voor de verkiezingen - niet plooien op het punt van de hoofddoeken. Daarvoor hebben ze te hard gestreden voor het verbod op religieuze symbolen in scholen, ook al ging het toen nog over kruisbeelden. Maar die strijd voerden ze toen zij aan zij met de socialisten. Het is dus meer dan duidelijk dat ook de Gentse socialisten 'not amused' zijn met de hoofddoekenkwestie van Elke Decruynaere. Het staat ook in de sterren geschreven dat N-VA en Vlaams Belang dit thema gaan aangrijpen op de volgende gemeenteraad, die in september gepland staat. Een maand voor de verkiezingen dus.

Of dat alles genoeg is voor de socialisten om het kartel met groen op te blazen, valt af te wachten. De kans is klein maar niet onbestaande. Voor hen gaat het immers niet om een storm in een glas maar in een emmer water. De vrijzinnige socialisten zijn op hun hart getrapt. Vraag is in hoeverre de groenen de beslissing van hun schepen in vraag zullen willen stellen.

Schepencollege

Officieel moet een algemeen stedelijk schoolreglement blijkbaar niet langs de gemeenteraad passeren, maar wel langs het schepencollege. "Wij gaan daarop niet wachten om dit te blokkeren. Wij laten nu al weten dat we niet akkoord zijn. Zolang de gerechtelijke procedure loopt en er dus geen officiële verplichting is om hoofddoeken op school toe te laten, blijven wij als liberalen bij ons standpunt dat de schoolomgeving neutraal moet zijn. Iedereen moet zich daar goed voelen, zonder druk rond wel of geen hoofddoeken."

Ook bij sp.a, kartelpartner van Groen in Gent, vinden ze dat de kwestie eerst binnen het schepencollege besproken moet worden. "We zijn inderdaad tegen een hoofddoekenverbod, maar het is niet van moeten", zegt lijsttrekker Rudy Coddens (sp.a). "We geloven in de wijsheid van een schooldirectie om in te grijpen wanneer meisjes verplicht worden." In haar programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen pleit het Gentse kartel voor actief pluralisme: "Elke leerling moet zelf kunnen beslissen over het dragen van religieuze symbolen, met respect voor elkaars overtuiging, ook voor zij die beslissen om geen symbool te dragen". Toch lijkt het niet zeker dat elke Gentse stadsschool de hoofddoek vanaf 1 september sowieso zal toelaten.

Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen)
Photonews Gents schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen)191 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Een hoofddoek wordt gedragen omdat ze zich zien als lid van de moslimgemeenschap. Dat willen ook hun mannen en familie. Daarmee profileren ze zich als 'wij moslims'. Ze willen niet zomaar Belg of Vlaming zijn. Het is wachten tot de moslimgemeenschap groter wordt en er moslimpartijen ontstaan. De één fanatiek, de ander gematigd, maar het zullen allemaal islampartijen zijn. Zie in vroegere tijden de politieke macht van de katholieke kerk. Dit komt terug.

 • Francois saas

  correct wat ik hier lees , SPA ,Groen en CD&V het einde van onze Vlaamse beschaving .Zet die Trien van Groen uit de partij ,als dit de manier is om stemmen te halen dan is het triest gesteld.

 • Marc Baeyens

  Linkse partijen zijn achterbakse opportunisten. De moslimgemeenschap zal hier alsmaar toenemen en zij offeren graag onze cultuur op om zo veel mogelijk de gelijke te zijn met hun inheemse tradities. sp.aGroencD&v, het einde van ónze Vlaamse 'beschaving' ?

 • Erik Claessens

  Nu weten we wat allang duidelijk was: Groen zal de islamisering hardhandig en autoritair doordrukken.

 • chris delanghe

  en zeggen dat dit ambtenaren zijn die betaald worden met belastingsgeld !!! Niks, maar dan ook niks heeft dit te betekenen.