Hoofd strijd tegen radicalisering ziet geen gevaar: "Laat Syriëstrijders maar komen"

AP
Onze gevangenissen zijn perfect in staat om de Belgische IS-strijders die nu nog in het Midden-Oosten vertoeven, op te vangen en zelfs te deradicaliseren. Dat zegt de hoofd-islamconsulent. "We boeken succes met onze aanpak, dus waarom zouden we hen niet hier opsluiten?"

De strijd tegen radicalisering in onze gevangenissen begint eindelijk vruchten af te werpen. Dat stelt Saïd Aberkan. De man is hoofd-islamconsulent en trekt samen met zijn collega's al jaren van gevangenis naar gevangenis om daar radicale moslims tot inkeer te proberen brengen. Justitieminister Koen Geens (CD&V) voorzag enkele jaren geleden al extra consulenten en geeft hen binnenkort ook een beter statuut, waardoor hogere profielen aangetrokken kunnen worden. 

"Die aanpak loont", zegt Aberkan. "Ik merk een kentering bij de gedetineerden. Ze beginnen te beseffen dat er niks klopt van wat IS beweerde." Zelfs in de zogenaamde Deradex-vleugels, waar de zwaarste gevallen opgesloten zitten, zouden gedetineerden het extreme gedachtegoed afzweren. "Ze zien in dat ze al die tijd misleid zijn. Overal waar het jihadisme zogezegd voor oplossingen zou zorgen, is het tegendeel gebleken."

Aberkan boekte persoonlijk al succes met een voormalige IS-strijder die in de cel tot inkeer is gekomen en vandaag een eigen zaak uitbaat. "Hij is opnieuw op het juiste pad." Daarom vindt hij dat we geen schrik moeten hebben om de laatste Belgische Syriëstrijders naar ons land te halen. "We hebben voldoende expertise opgebouwd om hen te begeleiden. Onze gevangenissen zijn beter voorbereid en de aanpak rond deradicalisering werkt."

Maar hoe weet je zeker dat radicale moslims écht tot inkeer gekomen zijn? Aberkan legt het uit in onze pluszone, exclusief voor abonnees. 
311 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  Hij zegt het zelf: Ik trek reeds jaren naar gevangenissen om te "PROBEREN" de radicalisering tegen te gaan! Hoeveel heeft hij er reeds bekeerd tot de Westerste Wereld? Ik denk 0,0. Die mannen van de Brusselse aanslagen hebben ook vastgezeten! Kwamen vrij en de gevolgen zijn gekend.

 • guy perain

  ''Hoofd strijd tegen radicalisering ziet geen gevaar''?? Tja...''zo blind als een mol'' natuurlijk!! Het kleinste kind merkt het!!

 • Joske Vermeulen

  Voordien voerde men steeds Montasser op als jihad-deskundige, als het over deradicalisering ging. Sinds deze heeft toegegeven dat deradicalisering niet werkt, zoekt men naar andere "experts of kenners" die ons proberen wijs te maken dat het wél werkt. Het overgrote deel van de bevolking trapt daar niet in, en onze regeringen moeten dit nu maar eens gaan snappen. Wij willen ze hier niet terug.Of moeten hiervoor ook betogingen georganiseerd worden?

 • Lutgard Crombez

  Laat ze maar in hun kalifaat, geen enkel mens die realistisch kan inschatten wil er één terug in ons land zelfs niet in Eurpoa...

 • Leopold Vanhoof

  'n Belg die in het buitenland 'n moord begaat wordt daar berecht volgens de daar geldende rechtsregels, waarom moet dat voor dit krapuul anders zijn. Ik wil op geen enkele manier opdraaien voor de kosten die daarvoor zouden moeten gemaakt worden.