Honderdtal legervoertuigen buiten gebruik door veiligheidsproblemen

Ilustratiebeeld van een Pandur.
Kos Ilustratiebeeld van een Pandur.
In totaal kunnen 112 tanks en pantserwagens van het Belgische leger tijdelijk niet gebruikt worden omdat het automatisch brandblussysteem onbetrouwbaar is. Dat schrijft Het Nieuwsblad vrijdag. Dat systeem moet militairen beschermen bij eventuele aanvallen.

Het gaat om 10 Leopard pionier- en brugslagtanks en 40 procent van de ­Piranha's en Pandurs. In totaal gaat het om 112 voertuigen die vooral dienen voor operaties in conflictgebieden.

Dat de automatische brandblussystemen niet werken, kwam aan het licht bij een routinecontrole. Het gevaar bestaat dat het blussysteem niet of met vertraging in werking treedt wanneer dat nodig zou zijn. Omdat Defensie geen risico's wil nemen, worden de voertuigen tijdelijk niet gebruikt.

Het brandblussyteem werkt met cartridges. "In januari werd een aankoopprocedure opgestart voor de vervanging van de stock met vervaldatum 2021", zegt Sophie Laurent van de persdienst van Defensie. "Maar na het onverwachte resultaat van de routinecontrole hebben we nu een spoedbestelling moeten plaatsen. Zodra de bestelling is geleverd, gaan we over tot vervanging en worden de voertuigen opnieuw operationeel.”
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mario Tersago

  Binnen 6 jaar worden er 447 nieuwe pantservoertuigen verwacht, goed voor 1,1 miljard euro. Dat is nu het verschil tussen privéfirma's en federale overheid. Privéfirma's hun wagenpark, moet blijven rijden tot de kost/benefiet niet meer opweegt. Bij defensie, wanneer het wagenpark compleet stil staat.

 • Fons Dewaele

  Men vergeet te vermelden dat niet alleen dit brandblussysteem vele voertuigen op non operationeel plaatst. Er is vooral ook een gebrek aan wisselstukken (lees besparingen) en bijkomend zijn zowel de mekaniekers alsook het personeel van de voertuigen (lees Pandur) niet voldoende opgeleid of gemotiveerd om hun voertuigen operationeel te houden.

 • willem merken

  2021 is toch nog 2 jaar. leverancier van die patronen aanklagen wegens niet voldoen aan de eisen.

 • Willy Slegers

  Oei. Ik wist niet dat we in oorlog waren ! Of gebruiken ze dat om naar de voetbal te gaan kijken?

 • pol Van den Berghe

  tijd om nieuwe te kopen want het geld is nog niet op