Honderdtal Cubanen betogen in Brussel tegen VS-blokkade

Archiefbeeld Brussel-Centraal
BELGA Archiefbeeld Brussel-Centraal
Een 120-tal Cubanen hebben deze namiddag aan het Brusselse Centraal Station betoogd tegen de blokkade die de Verenigde Staten nu al jarenlang volhouden tegen het Latijns-Amerikaanse eiland. Die blokkade werd in 1960 ingevoerd en in 1992 nog verstrengd. Eind oktober stemt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nogmaals een resolutie om de blokkade te veroordelen maar de betogers vrezen dat die veroordeling weinig zal veranderen.

"De Algemene Vergadering van de VN veroordelen al 22 jaar op rij deze illegale blokkade, die de langstlopende blokkade tegenover een land in de geschiedenis is", zegt Isabelle Vanbrabant, voorzitster van Cubanismo.be, de Belgische solidariteitsbeweging met Cuba. "Enkel de VS en Israel stemmen steevast tegen de resolutie voor de opheffing van de blokkade. Onder de vorige Amerikaanse president, Obama, hebben de VS zich éénmaal onthouden, wat historisch was."

"Sinds Trump aan de macht is, stemmen de VS weer tegen. Onder Obama werden ook voorzichtige openingen gemaakt naar Cuba, maar die zijn door Trump allemaal teruggeschroefd. Het is nochtans hoogstnoodzakelijk dat de blokkade wordt opgeheven, want ze belemmert Cuba in zijn ontwikkeling", aldus Vanbrabant.

Aan de betoging aan het Centraal Station namen Cubanen uit heel Europa deel. Die zijn dit weekend in Brussel om deel te nemen aan een jaarlijkse ontmoeting van de Cubanen die in Europa wonen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dominique castelein

  de cubanen kiezen voor het communisme maar willen de welvaart van het westen,ginder blijven en die illegalen oppakken en terugsturen

 • Peeters Freddy

  Zulke betogingen moeten bestraft worden, dat ze in Amerika gaan betogen.

 • Ludovic De Beuckeleer

  ik ben het beu dat mensen van vreemde origine hier telkens komen betogen en relletjes stoken. niet dat de Cubanen relletjes hebben gehad maar zeg nu zelf steeds weer word Brussel ondersteboven gedraaid en de schade word steeds weer door ons betaald. zij die hier komen betogen voor een of ander geval of land dat ze dat daar gaan doen dan en niet hier.

 • Jan Verstrepen

  Brussel is dat de hoofdstad van Cuba , die waren gebuisd voor aardrijkskunde dat zal het zijn en ze denken dat België een provincie van Cuba is.

 • Lea Van Heybeeck

  Wel heel moedig van die Cubanen om in Brussel te betogen over een probleem in Amerika!