Honderdtal asielzoekers blijven in de kou staan aan aanmeldcentrum Klein Kasteeltje

Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje in Brussel (archiefbeeld).
Photo News Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje in Brussel (archiefbeeld).
Een totaal van 97 mensen werd vanochtend aan het aanmeldcentrum van Klein Kasteeltje opnieuw geweigerd en bleven in de kou op straat, meldt Vluchtelingenwerk Vlaanderen via Twitter. Een reden voor de weigering van de asielaanvragen is er niet. Vorige week werd het eerdere asielquotum van Theo Francken nog als onwettig beschouwd en mocht iedereen zich aanmelden. 

Afgelopen vrijdag mochten 191 mensen hun asiel aanvragen bij het aanmeldcentrum in Klein Kasteeltje. Niemand bleef toen op straat staan voor een gesloten deur. Nadien ging het aanmeldcentrum vijf dagen toe vanwege het weekend en de kerstdagen. Vandaag was het voor het eerst opnieuw open. 

"113 mensen, families met kinderen, mochten asiel aanvragen. 24 alleenstaande mannen mochten deze morgen ook binnen om asiel aan te vragen. 50 mannen kregen een document om terug te komen en 47 mannen kregen geen document. In totaal blijven 97 mensen op straat, in de vrieskou", klinkt het bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Een duidelijke reden voor de weigering kwam er niet. Morgen krijgen de asielzoekers opnieuw een kans om zich aan te melden. Nadien is het aanmeldcentrum aan Klein Kasteeltje opnieuw vier dagen gesloten tot en met dinsdag.

"Het is duidelijk dat we de druk hoog moeten blijven houden", stelt Eef Heylighen, woordvoerster van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lea Van Heybeeck

  Schaf gewoon die organisaties af, zij vinden het heel normaal dat onze eigen mensen in armoede leven, als er maar niet aan de vluchtelingen geraakt wordt. Een echte schande, van ons geen eurocent meer.

 • Manten Kalle

  Veel vlugger screenen en de geweigerden buiten wippen. Maakt meer plaats voor mensen die het echt nodig hebben.

 • Sonja Nijssen

  Mevr De Block ... u ging het toch allemaal beter doen????

 • Tony Vandermaelen

  Waarom vangen onze vrienden van Vluchtelingenwerk ze dan zelf niet op? Waarom moet de gemeenschap opdraaien voor de waanzin van enkelen?

 • Walter Wouters

  Zet defensie hiervoor in; zoals men ze opgevangen heeft in Lombardsijde, Arlon en Elsenborn(hier werd alles kort en klein geslagen en nadien konden de militairen in de oude gebouwen slapen waar enkel nog kapotte bedden en oude kasten stonden van de jaren vijftig. Kostprijs van dit gedoe; in de miljoenen euro......