Honderden vakbondsmilitanten steunen ABVV-voorzitter die in beroep gaat voor kwaadwillig belemmeren van het verkeer

Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt is voor het Antwerpse hof van beroep verschenen voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een vakbondsactie. Honden vakbondsmilitanten kwamen hem steunen.
Twitter ABVV Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt is voor het Antwerpse hof van beroep verschenen voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een vakbondsactie. Honden vakbondsmilitanten kwamen hem steunen.
Enkele honderden vakbondsmilitanten hebben zich deze ochtend aan het hof van beroep van Antwerpen verzameld om Bruno Verlaeckt, de voorzitter van de Antwerpse ABVV-afdeling, een hart onder de riem te steken. Hij vecht er zijn eenvoudige schuldigverklaring aan voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie van bijna drie jaar geleden.

Tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 had de socialistische vakbond vijf grote blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar de haven van Antwerpen. Er stonden lange files van vrachtwagens die wilden komen laden en lossen, maar er was geen doorkomen aan. Ook het havendorp Lillo was bijna onbereikbaar. 

De actie was aangekondigd, maar er was aan de bevoegde instanties geen toestemming gevraagd of meegedeeld dat er wegblokkades gingen opgeworpen worden. De politie maande de vakbondsmilitanten dan ook aan om de baan weer vrij te maken.  Enkel aan de stakingspost op het kruispunt van de Scheldelaan met de Oosterweelsteenweg bleven militanten het verkeer hinderen en de confrontatie opzoeken. Ze werden daarbij opgehitst door Bruno Verlaeckt, die bestuurlijk werd aangehouden. 

De correctionele rechtbank van Antwerpen oordeelde in juni vorig jaar dat de blokkades, die door Verlaeckt georganiseerd werden, het verkeer kwaadwillig hadden belemmerd en een gevaarlijke situatie hadden gecreëerd, waardoor er ongevallen hadden kunnen gebeuren. 

“Stakingsrecht”

Verlaeckt had zich op het stakingsrecht beroepen, maar volgens de rechtbank kan dat niet zonder enige beperking worden uitgeoefend. Hij werd schuldig verklaard aan de feiten, maar kreeg geen straf opgelegd. De Antwerpse ABVV-voorzitter kondigde meteen aan dat hij in beroep ging. Het vonnis kan immers een belangrijk precedent vormen voor volgende vakbondsacties. 

Het openbaar ministerie vroeg vanmiddag de bevestiging van de eenvoudige schuldigverklaring die in eerste aanleg werd uitgesproken. Verlaeckt gaat voluit voor de vrijspraak. “Ik stond daar net om erop toe te zien dat onze actie binnen de grenzen van de wet bleef en dat er zich geen incidenten voordeden. Hoe is dat kwaadwillig?”, stelde hij in zijn laatste woord. Op 26 juni volgt het arrest.
20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Haverbeke Vincent

  Vakbonden, of sommige van haar leden zijn te behandelen gelijk gewapende milities of leden van georganiseerde misdaad.

 • Gerard Braeckmans

  De meute wordt opgeroepen om te gaan protesteren.

 • Toon Schouteden

  Staken betekent: "niet werken", dit in tegenstelling tot wat er meestal van wordt gemaakt: "anderen het werken beletten". Er is dus 'n stakingsrecht, maar het is nog steeds verboden je medeburgers te jennen, in de file te zetten, e.d. met acties die niets te zoeken hebben bij het staken.

 • Paul Voets

  Gewoon de vakbonden aan banden leggen want die zijn altijd te pas en te onpas aan het staken neem nu het voorbeeld van de werknemers van Skeyes !

 • Roland DeCock

  Vrije bewegingen = basisrecht. Omdat jullie staken (wettelijk toegestaan) betekent niet dat jullie de mijne basisrechten mogen afnemen. Trouwens ik heb de recht om oneens met de vakbonden te zijn... beseffen zij dat?