Honderden vakbondsmannen dagen op voor proces ABVV-secretaris

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Honderden vakbondslui daagden vanochtend op aan de Antwerpse rechtbank om ABVV-secretaris Bruno Verlaeckt te steunen tijdens zijn proces. Hij staat terecht voor verkeersblokkade tijdens een betoging in de Antwerpse haven. De rechter verhuisde de zaak noodgedwongen naar een grotere zaal, waardoor het proces meteen vertraging opliep.

Verlaeckt en een vakbondsafgevaardigde van een chemiebedrijf werden gearresteerd nadat op 24 juni 2016 tijdens een stakingsactie van ABVV enkele toegangswegen tot de Antwerpse haven geblokkeerd waren. De socialistische vakbond is niet te spreken over het feit dat de feiten nu zelfs tot een rechtszaak leiden. De bond noemt het recht om te betogen, ook op de openbare weg, "een fundamenteel mensenrecht dat absolute bescherming verdient".

De vakbondsactie veroorzaakte bovendien geen enkele individuele schade, klinkt het. Volgens ABVV wordt er mogelijk bewust een precedent gecreëerd om in de toekomst het organiseren van dergelijke acties onmogelijk te maken zonder een boete of celstraf te riskeren. "Een schande dat deze syndicale actie tot een proces leidt. De vakbonden staan de politieke partijen die alleen aan de rijken en de bedrijven denken te veel in de weg", zei Verlaeckt na afloop van de inleidingszitting. 

Het proces gaat effectief van start op 15 juni. De vakbondsmannen beloven dan nog massaler aanwezig te zijn. "Ge kunt best het Sportpaleis afhuren", gaven zij de rechters alvast mee.

Lefelon