Honderden tienermeisjes prostitueren zich in ons land, voor amper 5 euro: "Net de middeleeuwen"

De Nigeriaanse meisjes komen in heel België in het prostitutiemilieu terecht, van Oostende tot in Luik.
Thinkstock De Nigeriaanse meisjes komen in heel België in het prostitutiemilieu terecht, van Oostende tot in Luik.
Nooit eerder zijn zoveel Nigeriaanse meisjes in ons land in de prostitutie beland, en dan nog in de meest erbarmelijke omstandigheden. Het zou gaan om "enkele honderden" tienermeisjes en ze worden alsmaar jonger. Dat melden de kranten van Mediahuis. De politie slaat alarm.

Franz-Manuel Vandelook, specialist in de Nigeriaanse prostitutieproblematiek bij de federale politie, is verbaasd. Want al twintig jaar gaat er nauwelijks aandacht naar de problematiek van Afrikaanse meisjes die illegaal in ons land verblijven en zich hier - op steeds jongere leeftijd - prostitueren. "Mochten het Europese meisjes zijn, het kot zou te klein geweest zijn", zegt hij in de kranten van Mediahuis. "We spreken over Brussel, anno 2018. Het centrum van Europa. De situatie is even schrijnend als in de middeleeuwen: het gaat om pure slavernij en uitbuiting."

De Nigeriaanse meisjes zijn amper zestien, sommigen zelfs veertien. Volgens de politie zijn ze met honderden. Ze zitten verspreid over heel België, maar de meesten belanden in Brussel, in het prostitutiekwartier van Sint-Joost-ten-Node. 's Nachts staan ze in vitrines, ze bieden seksuele diensten aan voor héél weinig geld. "De Nigeriaanse meisjes gaan heel vaak onder de prijs", zegt Vandelook daarover. "Sommigen vragen niet meer dan vijf euro. En ze doen soms een vijftiental klanten per dag, zelfs als ze ziek zijn of hun maandstonden hebben."

Dichtstbevolkte land

De federale politie doet alles wat ze kan om het probleem in te dijken, maar het is niet makkelijk om het vertrouwen van de meisjes te winnen. Verwacht wordt dat de situatie ook erger wordt. "Nu al telt Nigeria 140 miljoen inwoners, het is het dichtstbevolkte land van Afrika. En in het land wordt prostitutie, zelfs bij jonge meisjes, maatschappelijk aanvaard. Het staat dus vast dat nog veel meisjes naar ons land zullen komen." Vorig jaar kon de politie een van de Nigeriaanse prostitutienetwerken in kaart brengen. De zaak komt binnenkort voor de rechter.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Peeters

  Ze weten waar ze zitten kan men ze dan niet terugsturen.

 • Caroline Bex

  90 procent van de prostituees worden gedwongen, door een pooier, hun verslaving of armoede. Welke man met gezond verstand gelooft nu dat een vrouw haar benen graag opentrekt voor 5 à 50 euro? Ik voel mee met die vrouwen die dagelijks misbruikt en uitgebuit worden!

 • Erwin Vandriessche

  Hoe jammer en schandalig ik dit verhaal ook vindt, maar wat heeft de politie & en plaatselijk politiek daar gedaan aan controle en sluiting van dit netwerk? Die meisjes worden naar hier gelokt door een maffia die daaraan veel geld verdiend op kosten van die nietsvermoedende meisjes. En hoe komen zij aan hun verblijfsvergunning?

 • cecil atherton

  De hypocrisie viert weer hoogtij in de reacties hier, vooral van de vrouwen. Als je wil weten welke 'mannen' daar klant zijn kan je misschien ter plekke eens gaan kijken. En dan graag de feiten niet verbloemen omdat dit politiek incorrect zou zijn. Maar het is natuurlijk gemakkelijker om, heiliger dan de paus, aan de zijlijn te staan roepen dat dit of dat niet kan, crimineel en immoreel is. Er iets aan doen is een ander paar mouwen.

 • Nanine DeWilde

  Natacha Lerooy, ik steek er mijn hand voor in het vuur dat er vrouwen zijn die ook zo'n zaken uitsteken hoor..