Honderden rolstoelen palmen Europese wijk in Brussel in

Morgen volgt een ontmoeting met Marianne Thyssen.
PHOTO_NEWS Morgen volgt een ontmoeting met Marianne Thyssen.
Zo'n 400 mensen hebben vandaag deelgenomen aan de Freedom Drive Mars, een optocht van mensen met een beperking die vragen actief te kunnen deelnemen aan de samenleving. Tijdens de tweejaarlijkse Freedom Drive komen mensen met een beperking uit heel Europa samen om ervaringen uit te wisselen en aandacht te vragen. Het evenement vond voor de eerste keer in Brussel plaats.

Na zes edities in Straatsburg komt de Freedom Drive nu voor het eerst langs bij de hoofdzetel van de Europese Commissie. De mars is een initiatief van ENIL, het Europese netwerk voor Onafhankelijk Leven in samenwerking met de Vlaamse vzw Onafhankelijk Leven. De driehonderd internationale deelnemers werden bij de start in het Jubelpark vergezeld door een honderdtal Belgen.

Om 12 uur vertrok de mars richting Schumanplein voor een meet&greet met Brendan Sinnott, het hoofd van de Disability Unit van de Europese Commissie. Die valt onder de bevoegdheid van Europees Commissaris Marianne Thyssen. Daarna gaat het naar het Europees parlement voor een debat in aanwezigheid van verschillende parlementsleden. Morgen volgt nog een ontmoeting met Marianne Thyssen.

"Niet zomaar in apart circuit stoppen"
De initiatiefnemers vragen de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een beperking. "We mogen deze mensen niet zomaar in een apart circuit stoppen, of het nu om scholing of leefomgeving gaat", zegt Peter Lambreghts van ENIL. "Wij willen actief deelnemen aan de maatschappij, kunnen keuzes maken en niet geleefd worden."

Concreet pleit de organisatie ervoor de mensen zelf te laten beschikken over persoonlijke assistentiebudgetten en de toegankelijkheid van gebouwen en openbaar vervoer te verbeteren. Daarnaast staan ook inclusief onderwijs en participatie in de gewone arbeidsmarkt op de agenda.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels