Exclusief voor abonnees

Honderden NMBS-arbeiders mogelijk in contact gekomen met asbest: "Sommige collega's werken al dertig jaar in die rotzooi"

De NMBS-werkplaats in Gentbugge
NMVS De NMBS-werkplaats in Gentbugge
Honderden arbeiders van de NMBS zijn mogelijk in contact gekomen met asbest. Recent kwam toevallig aan het licht dat de verf op honderden oude goederenwagons asbestvezels bevat. “We maken ons grote zorgen”, zegt spoorbond ACOD.

Onze klokkenluider is bang om z'n baan te verliezen, want eigenlijk moest hij de ontdekking van asbest in de verf op oude goederenwagons geheim houden. "Maar dit moet bekend worden", vindt hij. "Sommige collega's werken al dertig jaar in die rotzooi. Hoe kón de NMBS dat niet weten?"

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis64 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ivan .Vanmechelen

  Wat ik steeds vaststel is dat er altijd beweerd wordt dat men niet werkt bij het spoor, of dat ze niks te doen hebben en dat ze allemaal een riant loon opstrijken en eigenlijk luiaards zijn en wat weet ik nog allemaal. Maar ik stel ook vast dat er meer dan 1000 vacatures zijn bij het spoor en niemand wil ze. Raar he????Is daar ook een uitleg voor die zou ik eens willen weten.

 • Lilianne Van Neylen

  In elk bedrijf is er een veiligheidschef en bij dodelijke ongevallen is de afgevaardigde bestuurder hoofdelijk verantwoordelijk. Dat er niet gewerkt wordt bij de NMBS is algemeen geweten, maar toch zal er iemand verantwoordelijk moeten gesteld worden. Of moeten die werkelijk NIETS doen voor hun riant loon dat van ons belastinggeld komt?

 • Remi Calewaert

  Zijn de vakbondsverkiezingen misschien in aantocht. ASBEST verwijderen dat gebeurt al vele jaren ik heb ooit geweten dat in de burelen waar we werkten gewoon een plastiekfolie werd gehangen en dat was het dan >>> geen vakbonden gezien of gehoord. Vakbonden dikken bullshit, eigenbelangen en dikke profiteurs en dit van groot tot klein.

 • dirk dirksen

  asbest zit overal dat is wel duidelijk. de schadelijkheid... sommigen werken er al 30 jaar....zijn er nzieken of is de bescherming er voldoende

 • Frankie Van Damme

  Ik voel de volgende staking in de lucht hangen, het wordt wat beter weer en ze zijn ons al aan het voorbereiden. Asbest is inderdaad gevaarlijk, maar vroeger wist men niet beter (ik heb er ook in gewerkt, maar nu is het te laat om daarover te neuten)