Honderden hooligans maken amok aan Beursplein

Ook oproep om volgende week in Molenbeek te manifesteren

Ongeveer 450 in het zwart gehulde voetbalsupporters zijn deze namiddag in groep naar het Beursplein getrokken. Het plein werd afgesloten en er heerste een gespannen sfeer. De oproerpolitie heeft het waterkanon moeten inzetten. De betoging was niet aangevraagd. Uitendelijk werd de groep afgeleid naar het station Brussel-Noord waar ze iets na 16 uur op de trein richting Antwerpen zijn gezet. Ze moesten onder politiebegeleiding terugkeren naar Vilvoorde, waar ze verplicht moesten afstappen. Tegen 19 uur was de grote meerderheid van de hooligans ook daar weer weg. Een tiental amokmakers is opgepakt. Onze verslaggever maakte alles mee vanop de eerste rij en vatte de gebeurtenissen samen in bovenstaande video. Op Facebook circuleert ondertussen ook een oproep om volgende week in Molenbeek te manifesteren. Dirk Vos neemt ontslag als woordvoerder van de koepelorganisatie van Belgische supportersverenigingen.
Facebook

Extreemrechtse voetbalhooligans van verschillende voetbalclubs uit eerste klasse verzamelden deze namiddag op twee locaties in Vilvoorde om de trein naar Brussel te nemen. Ze vormden twee groepen en waren samen met 450 leden. Dat bevestigt Hans Bonte (sp.a), burgemeester van Vilvoorde.
  
De hooligans kwamen samen op twee plaatsen: op de Grote Markt en aan het station. "De lokale politie van Vilvoorde was op de hoogte, door oproepen op de sociale media", zegt burgemeester Bonte. "Eén groep bestond uit 300 leden, de andere uit 150. In een eerste fase hebben de 300 hooligans de trein naar Brussel-Noord genomen. Ze waren op weg naar de mars tegen de angst, maar het gaat hier duidelijk om een provocatie."

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) is boos omdat Bonte de hooligans uit Vilvoorde liet vertrekken. "Het is schandalig dat hij niets gedaan heeft om dat te verhinderen", aldus Mayeur. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon moet het ontgelden. "Ook hij heeft niets gedaan, ook dat is schandalig".
    
Even heeft Bonte overwogen om een bestuurlijke politiemaatregel te nemen en de hooligans in Vilvoorde te houden. "Maar dat zou te zeer tot frustraties hebben geleid. Na overleg met het eigen politiekorps en bewakingsbedrijf Securair hebben we beslist om hen de trein te laten nemen. Dat gebeurde onder begeleiding van de politie van Vilvoorde, in coördinatie met de Brusselse collega's."
    
Waterkanon
Uiteindelijk raakten ook de 150 achtergebleven hooligans op de trein naar Brussel. Zij werden de hele tijd begeleid door de lokale politie van Vilvoorde. Tegen 19 uur was de grote meerderheid van de hooligans alweer vertrokken uit Vilvoorde. Zij waren onder begeleiding van de politie naar hun auto's gebracht, die geparkeerd stonden in de buurt van de Grote Markt en het station. Een kleinere groep nam verder de trein naar Mechelen en Antwerpen. Een laatste groepje nam de trein van 19 uur richting Antwerpen. "Alles is onder controle", stelt burgemeester Hans Bonte. "Er is geen groepsvorming meer. We zien alleen nog enkele individuele hooligans die op café gegaan zijn."

Sommige supporters hadden mutsen aan, waarmee ze hun hoofd en gezicht bedekten. Sommigen leken ook onder invloed van alcohol. Ze scanderen onder andere "Belgian hooligans. We zijn thuis."

De politie sloot rond 15.15 uur het plein af. Niemand mocht er nog op, mensen mochten alleen weg. Een groot kordon van de oproerpolitie dreef de hooligans vervolgens van het plein af een zijstraat in. Om de menigte daar verder te verspreiden, zette de politie een waterkanon in. Rond 15.30 uur was het plein vrij en konden gewone bezoekers hun eer weer betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen van dinsdag. Op het plein ligt een zee aan bloemen.

belga
Henk Deleu

Confrontatie
Het was snel duidelijk dat ze de confrontatie zochten met bepaalde bevolkingsgroepen die de slachtoffers kwamen herdenken. Ze brachten fascistische groeten", aldus politiewoordvoerder Christian De Coninck.
    
"Van zodra ze het Noordstation hebben verlaten, hebben ze een nachtwinkel aangevallen. Daarop heeft de politie gevraagd aan de handelaars om de winkels te sluiten en de terrassen binnen te nemen."
    
"De politie is begonnen met het omsluiten van de hooligans die zich voor de trappen van de beurs bevonden om ze te begeleiden naar het Noordstation, waar ze vandaan kwamen. Ze hebben hieraan geen gevolg gegeven en ze zijn beginnen gooien met projectielen naar de politiediensten. De omsluiting is doorgegaan met de bedoeling ze van de beurs weg te halen in de richting van het Noordstation."
    
"Ze hebben gevochten in de Kiekenmarkt en de sproeiwagen werd ingezet. Ze hebben eveneens straatmeubilair vernield op de Jacqmainlaan en vuurpijlen naar de ordediensten afgeschoten. Ze werden teruggedrongen en een tiental hooligans werd opgepakt."

REUTERS
REUTERS
Henk Deleu
REUTERS

"Geen aandacht"
De voorzitters van CD&V, Open VLD, sp.a en Groen veroordeelden de rellen in een gezamelijke mededeling. "Het Brusselse Beursplein groeide deze week uit tot een symbool van troost, hoop en veerkracht. Het werd een forum waar duizenden burgers een duidelijk signaal de wereld insturen: terrorisme kan onze samenleving niet uit verband spelen. Wij nemen dan ook in de duidelijkst mogelijke bewoordingen afstand van een kleine, haatdragende minderheid, die met deze actie de verbondenheid en sereniteit poogt te ondermijnen. Wie verdeeldheid zaait en haat predikt, speelt de vijanden van onze democratische samenleving alleen maar in de kaart", klinkt het eensluidend.

N-VA ondertekende de mededeling niet. "Er is geen gezamenlijke verklaring gekomen nadat de aanslagen werden gepleegd", is te horen bij de woordvoerder van voorzitter Bart De Wever. "Als er dan wel een verklaring komt rond een aantal hooligans die amok maken, is dat wat raar in perspectief."
      
De tweede reden van De Wever is dat je hooligans best zo weinig mogelijk aandacht geeft. De beslissing van N-VA werd naar verluidt zonder veel discussie genomen.

Het Vlaams Belang reageerde bij monde van fractieleider Chris Janssens. "Als je een rouwplaats verstoort, op Pasen dan nog, toon je alleen een gebrek aan (emotionele) intelligentie en fatsoen."

Henk Deleu
Henk Deleu
Henk Deleu

Woordvoerder 'Belgian Supporters' neemt ontslag

Dirk Vos, bestuurslid van de 'Belgian Supporters', heeft zijn ontslag aangeboden als woordvoerder van de koepelorganisatie van Belgische supportersverenigingen. Vos communiceerde dat niemand binnen de organisatie op de hoogte was van de plannen voor de betoging in Brussel. Dat blijkt niet zo te zijn.

"Minstens één bestuurder van de 'Belgian Supporters' was wel op de hoogte van de feiten die zondag gebeurden in Brussel", zo meldt Vos. "In mijn functie is het van cruciaal belang dat je de juiste info hebt om te kunnen communiceren. Wanneer dit niet zo is, verlies je alle geloofwaardigheid. Ik heb zopas aan het bestuur van 'Belgian Supporters' mijn onvoorwaardelijke ontslag aangeboden als woordvoerder."