Honderden betogers aan EU-parlement eisen ambitieuzere maatregelen tegen klimaatverandering

De betogingen vinden wereldwijd plaats.
AFP De betogingen vinden wereldwijd plaats.
Rise for Climate Belgium organiseerde vandaag een betoging voor het Europese parlement in Brussel. De organisatie slaagde erin honderden betogers samen te brengen om betere maatregelen tegen de klimaatverandering te eisen. Ook in andere wereldsteden kwamen betogers samen in de aanloop naar de mondiale klimaattop die volgende week in San Francisco zal plaatsvinden.

Op het Brusselse Luxemburgplein, voor het Europese parlement, hebben zaterdag enkele honderden mensen betoogd om ambitieuzere maatregelen te eisen tegen de klimaatverandering. De betoging was georganiseerd door Rise for Climate Belgium en maakt deel uit van een wereldwijde actiedag. "Tweeëneenhalf jaar na de ondertekening van het Akkoord van Parijs heeft de Europese Unie haar klimaatdoelstellingen amper bijgesteld en in België leidt een gebrek aan politieke wil en samenwerking ertoe dat onze uitstoot weer stijgt sinds enkele jaren", klinkt het bij de betogers.

Mondiale klimaattop

De wereldwijde oproep van 8 september werd gelanceerd in de aanloop naar de mondiale klimaattop, de Global Climate Action Summit die zal plaatsvinden in San Francisco van 12 tot 14 september. Deze top wil de strijd tegen de klimaatverandering een versnelling hoger doen schakelen, aldus de betogers.

"De klimaaturgentie vereist niet alleen meer de naleving van het Akkoord van Parijs en van de engagementen die eruit voortkomen, maar ook een drastische verhoging van de klimaatambities tegen 2020, om niet de grens van 1,5°C en dus zeker niet die van 2°C te overschrijden", klinkt het. "Deze winter, ter gelegenheid van de de 24ste internationale klimaattop in Polen, zullen we reeds de derde kaars uitblazen van de ondertekening van het Akkoord van Parijs maar de CO2-uitstoot in België stijgt opnieuw en Europa heeft haar klimaatdoelstellingen nauwelijks bijgesteld."

Massale investeringen

In België willen de betogers meer ambitie zien op nationaal niveau en op de klimaattop in Polen (COP24). "Op Europees niveau eisen we een plan voor massale investeringen, 1.000 miljard euro per jaar, zoals voorgesteld door het Finance Climate, en op wereldniveau het einde van fossiele brandstoffen en de transitie naar 100% hernieuwbare energie."

De betoging van zaterdag betekende het startschot van een reeks acties in Brussel, telkens tijdens het eerste weekend van de maand, met als hoogtepunt een massamobilisatie op 2 december, net voor aanvang van de internationale klimaattop.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kevin Brits

  Mannekes zo negatief... We hebben mensen nodig die voor het klimaat vechten, hebben jullie zelf geen kinderen die jullie daarvoor dankbaar zouden zijn? Ik vind het in ieder geval de moeite waard tenminste te proberen en mijn (eigen) energie te investeren in oplossingen zoeken. Klagen en zelfmedeleiden is niet wat de toekomst nodig heeft. Gelukkig zijn er zo'n mensen. Keep on smiling

 • jos robben

  het klimaat is niet te voorspellen, men beliegt en bedriegt de mensen dat het net meer net is

 • rene vreys

  HET zijn de rijken die alles om zeep helpen , zij zijn de vervuilers . STOP met die flauwekul en laat de rijken er voor opdraaien ?

 • Jo Van Caenegem

  Indien het écht dringend was, dan smeedden ze alle benzine en dieselmotoren om tot electromotoren, gratis, wisselde iedereen die kon, gratis zijn auto in tegen een elektrische fiets en ontmantelden ze nu de kerncentrales, en zetten overal turbines op zee, golfslag elektriciteit en zonnepanelen, alles gratis en voor niets. Maar... nee, ze moeten eerst langs de kassa, dus... het is niet dringend.

 • FRANS CORNELIS

  Gaat men een muur bouwen om de smog van het Oosten tegen te houden.