Honderden Belgen begluurd via gehackte camera's

rv
De hele wereld kan binnengluren in meer dan honderd Belgische woonkamers, cafés en kantoren. Schuldige is de Russische website Insecam.org, die livebeelden van privécamera's illegaal verspreidt. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) is verbolgen en vraagt dat computerspecialisten van de federale politie ingrijpen.

"Mijn bewakingsbeelden, te grabbel op een openbare site?" De 58-jarige Hendrik Christiaens uit het West-Vlaamse Izegem schrok gisteren toen hij te horen kreeg dat iedereen met toegang tot het internet live kon zien hoe hij even daarvoor z'n auto in de garage parkeerde en spullen uit de koffer haalde. "Het is schokkend dat iemand zomaar mijn persoonlijke beelden kan raadplegen en verspreiden. Ik dacht dat alleen ik die kon zien."

En de West-Vlaming is niet de enige die zonder het te beseffen elke minuut van de dag wordt begluurd. Op de Russische site Insecam.org staan duizenden privébeelden van over de hele wereld online. Ook meer dan 100 Belgische camera's. Zo zagen we gisteren een dame nietsvermoedend op haar computer werken in de woonkamer, konden we enkele stamgasten in een Gents café volgen en zelfs zien hoe verpleegsters oudjes hielpen in een Brussels rusthuis. De website vormt een potentiële goudmijn voor inbrekers, dieven en tigerkidnappers. Zij zien wanneer bewoners thuiskomen, met welke dure wagens ze rijden, of er een waakhond is en wanneer de winkelier zijn kassa leegmaakt.

U leest het volledige verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Sms HLN naar 6630 (kost €1) en proef 3 weken

kos
kos
kos