Honderdduizend gepensioneerden gaan erop vooruit

Het parlement maakt komaf met de beruchte pensioenval.
thinkstock Het parlement maakt komaf met de beruchte pensioenval.
Voor zo'n 100.000 gepensioneerden komt een verhoging van de pensioenen voortaan ook echt neer op extra netto-inkomen. Dat was in het verleden weleens anders. Het parlement heeft nu echter een akkoord bereikt om komaf te maken met de beruchte pensioenval.

Het probleem van de pensioenval ontstond al zowat 30 jaar geleden. Door complexe fiscale regels kon een verhoging van het brutopensioen - door bijvoorbeeld een indexering - resulteren in een lager nettobedrag. Dat komt onder meer omdat de pensioenen tot 15.600 euro bruto per jaar niet belast worden, in tegenstelling tot hogere uitkeringen. Ook mensen met een laag pensioen die bijklussen konden fiscaal afgestraft worden. En dat staat haaks op het beleid van de gewezen Zweedse regering, die 65-plussers net de mogelijkheid gaf om onbeperkt bij te verdienen.

Vorig jaar werd het probleem al deels opgelost. Door een bijsturing van de regels rond belastingvermindering kon een hoger brutopensioen niet langer tot een lager netto-inkomen leiden. Maar dat betekende niet per se dat de gepensioneerde er beter van werd: het hogere inkomen kon nog altijd volledig wegbelast worden. Een wetsontwerp van toenmalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zou daar vorig najaar verandering in brengen in het kader van de arbeidsdeal, maar doordat de regering-Michel viel, kwam het niet tot een stemming. Met enkele maanden uitstel hebben de gewezen regeringspartners MR, CD&V, Open Vld en N-VA nu dan toch een akkoord gesloten in het parlement. "Dit is een oplossing die ongeveer 100.000 gepensioneerden ten goede komt", zegt N-VA-Kamerlid Jan Spooren.
121 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Ooijen

  peter colson, wat was de vorige naam van N(V)-Blabla? Kent u de Volksunie nog? Raad eens wie tijdens de regering Martens 8 (van 9 mei 1988 tot 29 september 1991) bij de meerderheidspartijen zat? Juist, VU. En dat is dezelfde regering die besliste om partijdotaties in te voeren. En welke partij ontvangt in Vlaanderen de grootste dotatie (ons belastinggeld)? Juist, N(V)-Blabla.

 • Ronny Ooijen

  Frits Vandenberge, wat u gemist heeft is dat de jaarlijks 600 miljoen euro kostende taxshift ervoor zorgt dat gepensioneerden met 1200-1300 euro per maand nu netto minder over houden. Zij met een pensioen van minimaal 1900 euro per maand houden hierdoor juist netto meer over. De rekeningen van de nutsvoorzieningen zijn bij gelijk verbruik met 40% gestegen de afgelopen 4 jaar door hogere taksen.

 • Jan Baroen

  @ Adrien Beyls, net hetzelfde meegemaakt. Voor een tweede pijler pensioen gespaard en daarop immens belastingen betaald en dan een maand nadien bijkomend iedere maand tot op het einde van mijn dagen 55 euro minder alhoewel de tweede pijler al eens integraal belast werd. De staat heft dus 2 maal belastingen voor hetzelfde inkomen. Ik vraag mij ten stelligste af als dit allemaal wettelijk wel mag. De parlementsleden betalen quasi geen belastingen en de burger betaalt dus tweemaal.

 • MIES GIJSBRECHTS

  Meer pensioen vergeet het maar ik heb 195 minder dan vorige maand.is dat meer pensioen?

 • Tony Sponik

  Joske Vermeulen, tegen dat ik op pensioen ga is ons huis inderdaad afbetaald maar nu komen de kosten pas echt, alles moet vervangen worden wegens versleten dus met het pensioen geld zult ge het zeer moeilijk krijgen dus die stelling van hou op met zeveren is helemaal niet juist, bij u misschien wel maar bij de grootste hoop niet.