Honderd manifestanten protesteren tegen invoering 5G in België: “Men is zich niet bewust van de gevaren”

Zo'n honderd mensen betogen tegen de invoering van 5G in België.
Dieter Nijs Zo'n honderd mensen betogen tegen de invoering van 5G in België.
Op het Albertinaplein in Brussel hebben zaterdagnamiddag een honderdtal mensen betoogd tegen de uitrol van 5G in België. De manifestanten wijzen op de fundamentele problemen voor de volksgezondheid die deze technologie volgens hen dreigt te veroorzaken en ze verwijten de overheid dat ze de bevolking onvoldoende over die gevaren informeert. Ook het stijgend energieverbruik, de veranderingen in werk en werkgelegenheid, de uitputting van zeldzame metalen en water, en de lage recyclagegraad van metalen legeringen baren hen zorgen.

Het was een opvallende betoging op het Albertinaplein. Geen manifestatie van vakbonden of vredesactivisten maar wel een betoging tegen... 5G. Niet toevallig werd zaterdag gekozen, aangezien dat de internationale dag tegen 5G was. De nieuwe 5G-technologie is tien maal sneller dan de huidige 4G. En dit is van groot belang voor bijvoorbeeld zelfrijdende wagens. Goed nieuws, vinden velen, maar de honderd actievoerders in Brussel - en vele anderen die elders in Europa op straat kwamen - denken er anders over. Ze wijzen op de gevaren van de toegenomen straling. "Het officiële discours probeert ons ervan te overtuigen dat het enige doel van de uitrol van 5G is dat we deel moeten uitmaken van de dominante groep landen in de wereldwijde, economische concurrentiestrijd", klinkt het bij de betogers. "Maar die uitrol op wereldschaal zal tot ongekende milieuveranderingen leiden. Om het internet der dingen mogelijk te maken is de industrie van plan om miljoenen 5G-antennes te installeren, één om de 50 tot 150 meter in stedelijke gebieden, en om ten minste 20.000 satellieten in een baan om de aarde te brengen."

Amper onderzoek

Volgens de manifestanten is de bevolking zich onvoldoende bewust van de gevaren van 5G: "Dat zijn sterke gepulseerde microgolfstralen, die gevolgen kunnen hebben op cellulair niveau, zowel voor de interne werking van de cellen zelf als voor de communicatie tussen de cellen. Men wil dat nu uitrollen zonder dat er onderzocht is wat de invloed op mens en natuur zal zijn. We worden allemaal proefkonijnen, maar nu al toont 70 procent van het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoek aan dat de 3G- en 4G-straling gezondheidsproblemen veroorzaken, gaande van hoofdpijn en slaapproblemen tot cognitieve stoornissen. Dat onderzoek wordt door de industrie natuurlijk onder de mat geveegd." Volgens de manifestanten zijn er rechtstreekse gevolgen tussen 5G en deze ziekteverschijnselen. En dat is nog niet alles. De 5G-technologie zal, door de onbeperkte groei van dataverkeer, ook leiden tot een aanzienlijke stijging van het energie- en grondstoffenverbruik, aldus nog de betogers. 

Niet voor morgen

De 5G-licenties zijn momenteel nog niet te koop. Zelfs als dat wel zo zou zijn zou het niet betekenen dat er overal meteen 5G komt. Zowel Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) als zijn voorganger Céline Fremault (CDH) gaven al aan dat ze eerst zekerheid over de impact van 5G-golven op de gezondheid van de Brusselaars willen hebben. Bovendien zijn de stralingsnormen in het Brusselse Gewest zeer streng. Zolang deze door een wetswijziging niet versoepeld worden valt 5G dan ook zeer moeilijk te realiseren.

Dieter Nijs
Dieter Nijs19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Van Acker

  super, vooral voor hen die hun smartphone tegen hun hoofd plakken.

 • Geraldine Marcelis

  5 G sinds enkele maanden in China..en kijk nu hoe het daar zit...toeval? Ik denk het niet.

 • Leo Leenders

  Super dat er mensen zijn, die zich terecht zorgen maken, en betogen. 5G met open armen ontvangen kan ons wel eens duur te staan komen wanneer wij blind zijn voor de negatieve gezondheidsgevolgen. Wie verblind is door de voordelen van 4G en 5G zal het niet willen waar hebben, er is ook een keerzijde aan deze technieken. Deze elektromagnetische straling is door zijn gepulste aard schadelijker dan men denkt. Wij kunnen deze straling immers niet waarnemen omdat wij daar geen zintuigen voor hebben.

 • Nadia Verhaegen

  Hartverwarmend te zien dat er genoeg mensen geven om de bijen, de vogels, de bomen, de kinderen om daar een namiddag in de kou voor naar buiten te komen. Bijen hadden al last bij de 1ste generatie gsms. Sinds 4G zou 70% van de insecten verdwenen zijn. Er moeten nog heel wat bomen sneuvelen om die stralen door te kunnen laten, want boomblaadjes verhinderen dat. En de normen zijn enkel opgesteld voor volwassenen, niet voor kinderen, word wakker mensen!

 • Jean-Pierre Van Lier

  Wat is het volgende onderwerp waarvoor ze gaan manifesteren? Voor werk te vinden al zeker niet!