Homofoob geweld kost twee twintigers 30 maanden cel

THINKSTOCK
Twee twintigers zijn door de correctionele rechtbank van Leuven veroordeeld tot elk dertig maanden cel wegens zwaar homofoob geweld. In januari 2011 sloegen ze aan een café in Keerbergen een man halfdood omdat die zou geprobeerd hebben een van hen te versieren. De rechter paste artikel 405 quater over de discriminerende drijfveer toe en kende het blijvend invalide slachtoffer een schadevergoeding van 126.204,98 euro toe.

Nick L. (25) uit Kampenhout en Sasha S. (24) uit Putte ontmoetten het slachtoffer in café 't Hoekske in Keerbergen in de ochtend van 5 januari 2011. Volgens L. probeerde hij hem te versieren. De twintigers verlieten de kroeg om 4.20 uur en wachtten de man uit Keerbergen buiten op. Zonder concrete aanleiding en zonder enige agressie van de tegenpartij gingen L. en S. hun slachtoffer ongemeen heftig te lijf. Ze sloegen hem zes keer uit volle kracht in het aangezicht en stampten hem onophoudelijk op het hoofd toen hij op de grond lag.

Hersenbloeding en onderkaakfractuur
Het was de moeder van L. die alarm sloeg. Het slachtoffer werd op de parking van een restaurant aangetroffen met een hersenbloeding en een onderkaakfractuur. Hij verloor al zijn tanden en vertoonde meerdere kneuzingen in het gelaat en aan diverse ledematen. De man hield er een blijvende ongeschiktheid van 25 procent aan over.

Volgens de rechter handelden de twee twintigers uit homohaat met voorbedachtheid. De helft van hun straf is met uitstel.