Homans wordt dinsdag eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen

Liesbeth Homans zal haar partijgenoot Geert Bourgeois opvolgen aan het hoofd van de Vlaamse regering.
Photo News Liesbeth Homans zal haar partijgenoot Geert Bourgeois opvolgen aan het hoofd van de Vlaamse regering.
N-VA draagt Liesbeth Homans voor als tijdelijke opvolger van Geert Bourgeois als Vlaams minister-president. Dat zei Bourgeois, die maandag ontslag neemt om naar het Europees parlement te gaan, vanmorgen zelf in De Ochtend op Radio 1. Ben Weyts krijgt er de portefeuille van viceminister-president bij. Homans mag waarschijnlijk maandag het ziekenhuis verlaten waar ze gisteren werd opgenomen met hartklachten.

Homans is nu nog viceminister-president voor haar partij, maar schuift dus door naar de hoogste post in de Vlaamse regering, zoals ook verwacht werd. Ze wordt zo de eerste vrouwelijke Vlaamse minister-president ooit, minstens tot er een nieuwe Vlaamse regering gevormd wordt.

Er komt dinsdag om 10 uur een bijzondere ministerraad van de Vlaamse regering waarop de beslissing officieel bekrachtigd zal worden. Anderhalf uur legt Homans de eed af bij de koning, waarna de regering de gewijzigde samenstelling en bevoegdheden bevestigt.

Hartklachten
Homans werd gisteren in het ziekenhuis opgenomen na hartklachten om een aantal tests en onderzoeken te ondergaan, maar Bourgeois hoopt dat ze dinsdag wel zijn rol zal kunnen overnemen. “Ik hoop dat het niets ernstigs is en dat ze snel weer kan functioneren. Ik ga haar straks proberen bellen, want we zitten op een cruciaal scharniermoment.” Homans moet in elk geval ook het weekend in het ziekenhuis doorbrengen. Er werd totnogtoe niets ernstigs ontdekt, maar de dokters hebben toch beslist om haar nog enkele dagen in het ziekenhuis te houden voor observatie. “Als alles verder goed verloopt, zou ze maandag in de loop van de dag weer naar huis mogen gaan”, is te horen op haar kabinet.

Dat Homans de nieuwe minister-president wordt, is volgens Bourgeois een logische doorschuifoperatie. “Maar het is mooi meegenomen dat het de eerste vrouwelijke minister-president is. Het is een heel mooi moment voor haar, dus het is jammer dat ze net nu gezondheidsproblemen heeft. Ik hoop dat ze vandaag naar huis mag gaan en dat ze er dinsdag bij kan zijn. Als dat niet zo is, gaan we moeten kijken hoe het scenario verandert.”

Minister van Mobiliteit Ben Weyts wordt viceminister-president voor zijn partij in de ontslagnemende regering. Hij neemt ook de bevoegdheden Buitenlands Beleid en Onroerend Erfgoed over van Bourgeois.

“Had graag verdergedaan”

Bourgeois noemde zijn vijf jaar als minister-president de mooiste uit zijn politieke loopbaan. “Ik vertrek absoluut niet in bitterheid, maar in dankbaarheid. Al heb ik nooit verborgen gehouden dat ik graag verder had gedaan”, aldus Bourgeois. 

“Ik ben een beetje weemoedig. Het zijn fantastisch mooie jaren geweest voor mij. Ik zat aan het stuur. Ik heb de toekomst van Vlaanderen mee kunnen voorbereiden”, zo zei hij voor aanvang van zijn laatste ministerraad als minister-president.

De N-VA’er kijkt naar eigen zeggen uit naar zijn nieuwe uitdaging in het Europees Parlement, waar zijn partij bij de conservatieve ECR-fractie blijft. “Dat is niet de keuze van mijn hart, maar ik kan u met grote stelligheid zeggen dat er geen enkel alternatief was voor N-VA. Ik heb allerlei contacten gehad en heb enorm hard gewerkt aan het maken van een eigen fractie. Het spijt me bijzonder dat ik daar op een zucht na niet toe gekomen ben.” N-VA heeft volgens hem wel de garantie van vrijheid van expressie en van stemmen binnen de fractie. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy DESMET

  Dat at men zo'n dwaze, onbekwame politica minister-president laat worden, bewijst dat N-VA geen waardevolle mensen onder haar leden telt...

 • Wendy Bergen

  Proficiat mevrouw Homans. Wees nu een boegbeeld zodat misschien meer vrouwen hun ambities kunnen en mogen waarmaken.

 • Roland Peeters

  de kracht van de verarming verder gezet...

 • Toon Schouteden

  Sommigen schoppen het nog steeds ver door: ten eerste zijn er te weinig vrouwen met topfuncties (bekwaam zijn is géén must) en ten tweede promoveren er vele dames door met hun achterwerk te draaien.

 • Gerry Cle

  Veel succes voor Homans in haar nieuwe functie als regeringsleider. Hopelijk kan ze haar partijbelang overstijgen en geen domme uitspraken doen.