Homans wil moslims met posters naar Gelijkekansencentrum leiden

BELGA
Liesbeth Homans overweegt een postercampagne om moslims de weg te tonen naar de meldpunten voor discriminatie. Dat verklaarde de Vlaamse minister van Gelijke Kansen vandaag in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement op vraag van An Moerenhout (Groen).

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum heeft vorig jaar 4.627 meldingen gekregen en 1.670 dossiers geopend. Er werden een kwart meer meldingen van mogelijke discriminatie ontvangen dan in 2013, toen het er 3.713 waren. "Het geweld tegen moslims neemt bovendien alleen maar toe sinds de terreuraanslagen in Parijs en de acties in Verviers", zei An Moerenhout. "Er gebeuren echt schokkende dingen, zoals meisjes wier hoofddoek op straat wordt afgerukt."

"Ik wil duidelijk stellen dat ik alle vormen van geweld even verwerpelijk vind", reageerde Homans. Volgens de minister zijn er echter geen gegevens die staven dat het aantal meldingen van haat tegen moslims zou zijn gestegen. "Wil ik hiermee gezegd hebben dat er misschien geen toename is? Neen, want het is natuurlijk op basis van de aangiftes."

Om het aantal gevallen beter in kaart te brengen, overweegt Homans daarom een postercampagne in buurten waar veel moslims verblijven en in moskeeën. Het Gelijkekansencentrum noch de minister zijn evenwel voorstander van speciale meldpunten voor agressie wegens godsdienstfobie.