Homans wil gemeentebesturen inschakelen tegen discriminatie op huurmarkt

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.
Photo News Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans.
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) wil de lokale besturen inschakelen om het makkelijker te maken een klacht wegens discriminatie op de huurmarkt in te dienen. Dat antwoordde ze vandaag in het parlement op vragen van Michèle Hostekint (sp.a), Jelle Engelbosch (N-VA), Katrien Partyka (CD&V) en An Moerenhout (Groen). De minister herhaalde dat ze geen heil ziet in praktijktesten.

Uit een onderzoek van het Steunpunt Wonen, in opdracht van de minister, bleek vorige week dat de sector van de private huurmarkt zelf een belangrijke bijdrage kan leveren aan de strijd tegen discriminatie, maar dat zelfregulering alleen niet voldoende is. Dat komt volgens de onderzoekers in de eerste plaats door de "geringe organisatiegraad" op de private huurmarkt. Daardoor blijft samenwerking met externen nodig.

Verhuurder kiest

In de nasleep van het onderzoek werd opnieuw geijverd voor praktijktesten door de overheid, maar die boot houdt Homans af. "Het is nog altijd aan de verhuurder zelf om te kiezen aan wie hij verhuurt", zei ze vandaag in het parlement. "Het is dan ook logisch dat hij daarbij rekening houdt met beschikbaar inkomen, want hij wil de garantie dat elke maand de huur wordt betaald."

Homans wil nu echter wel de drempel verlagen om een klacht in te dienen wegens discriminatie. Ze stelt voor om die klacht te laten neerleggen bij de gemeentelijke woondiensten of de woonwinkels. "Ik denk dat dat een goede manier is, omdat het drempelverlagend werkt", aldus Homans. "Ik snap dat de drempel van een rechtbank soms te hoog ligt, zelfs naar Unia stappen is niet evident voor iedereen."
An Moerenhout (Groen) vindt het een interessante piste, al blijft ze betreuren dat de minister praktijktesten uitsluit. Ook CD&V ziet een rol voor de lokale besturen. 

"Dit is een oplossing die enkele jaren geleden al eens naar voor is geschoven, toen het woonrecht van het federale naar het Vlaamse niveau overkwam", zei Katrien Partyka.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Allemaal goed artikel 23, hebben de verhuurders dan ook het recht bij niet betaling van de huur om de huurder onmiddellijk uit te zetten?

 • Rik Bogaert

  Doe uw werk zoals het hoort Homans! En laat anderen met rust. Het is uw bevoegdheid, los het op ipv te profiteren van anderen hun werk! Als ge het niet kunt, ga dan heen, en liefst zo vlug mogelijk!

 • Tom Faes

  Simpele oplossing van Homans "" dan ben ik ervan af" Ze wordt wel dik betaald maar als het over verantwoordelijk nemen gaat , dan is het voor een ander.'t Ja nva,Nooit meer Ho,,,ho,,Homans ,nooit meer De Wever en nooit meer nva.

 • jaak Peeters

  Ik ben het eens met de mensen die zeggen dat ze hun huis verhuren aan wie zij zelf willen. De overheid heeft zich niet te bemoeien met de manier waarop ik mijn eigendom beheer. Het communisme is dood.

 • Gino Denil

  "Ieder heeft het recht een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat het recht op een behoorlijke huisvesting", artikel 23 van de grondwet. En of eigenaren nu hun huis duur, goedkoop of selectief verhuren doet geen afbreuk aan dat recht. Onze regeringen en Homans slagen er niet in om dat recht te waarborgen. Daklozen een kartonnen doos geven is hen overigens niet menswaardig en behoorlijk huisvesten.