Homans: "Ongezien dat ambtenaren staken voor onderhandeling is begonnen"

Socialistische vakbond dient stakingsaanzegging in

Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA)
BELGA Vlaams minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA)
De socialistische vakbond ACOD heeft een stakingsaanzegging ingediend voor het personeel van de Vlaamse overheid. De bond is misnoegd over de plannen van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) met het personeelsstatuut van de Vlaamse ambtenaren. Homans noemt het ongezien dat de Vlaamse ambtenaren gaan staken nog voor de onderhandeling is opgestart.

De regering keurde vorige vrijdag op voorstel van Homans een reeks aanpassingen voor de statutaire ambtenaren goed. Zo krijgen ze bij ziekte nog dertig kalenderdagen lang hun volledige salaris uitbetaald. Daarna vallen ze terug op 65 procent. Ook de ontslagmogelijkheden van statutaire ambtenaren worden uitgebreid. Tot nu toe kon een statutair ambtenaar worden ontslagen na twee negatieve evaluaties binnen de drie jaar. Die periode wordt losgelaten. Ontslag is voortaan mogelijk na twee negatieve evaluaties gedurende de hele loopbaan.

Sociaal overleg

De vakbonden zijn niet tevreden met de aanpassingen. ACOD heeft vandaag een stakingsaanzegging ingediend. Over concrete acties wordt pas volgende week beslist, maar het personeel dat nu al wil staken, is op deze manier gedekt, zegt Jan Van Wesemael van ACOD. Hij benadrukt dat er in eerste instantie "niet overal tegelijk" gestaakt zal worden. De socialistische vakbond wil de acties geleidelijk opvoeren.

"Het comité ACOD Vlaamse Gemeenschap heeft unaniem beslist dat we vanaf heden elke actie van syndicaal verzet, gaande van werkonderbreking, prikacties tot staking erkennen tot de nota wordt ingetrokken en dit voor iedereen die valt onder het Vlaams personeelsstatuut. Ook eisen wij het nodige respect voor het sociaal overleg dat er de laatste jaren niet meer geweest is", staat te lezen in de stakingsaanzegging.

De christelijke vakbond ACV wacht nog af, maar is evenmin te spreken over "de eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden". "We verwachten echte onderhandelingen en geen tekst die te nemen of te laten is", was gisteren te horen.

Homans: "Geen constructieve houding"

"Ik vind dit geen constructieve houding van de vakbonden", reageert Homans. "Ik volg de procedure. Eerst is er een principiële goedkeuring door de regering, daarna volgt een uitnodiging tot overleg. Het zijn overigens de bonden zelf die pas na de zomer willen praten."

Aan de basisprincipes van de hervorming wordt niet meer gemorreld, laat Homans nog uitschijnen. "Onbeperkt aan een volledig loon thuisblijven bij ziekte is niet van deze wereld", zegt ze duidelijk. Ook de nieuwe ontslagprocedure is belangrijk voor haar. "We zien dat ambtenaren na een eerste negatieve evaluatie hun best doen, tot de periode van drie jaar voorbij is. Dan hervallen ze weer. Die valkuil vermijden we door de periode van drie jaar los te laten. Dit wil niet zeggen dat we nu plots massaal statutaire ambtenaren gaan ontslaan."

Het volgende overleg tussen het kabinet-Homans en de vakbonden is gepland op 24 september.
35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos duriau

  Voor Homans is het ongezien , komt er van als men ziende blind is en de problemen niet wil zien. Of moet iedereen maar zwijgen als Homans iets beslist.

 • Rik Bogaert

  Besef je niet Homans dat dat alleen maar komt door jullie beleid?

 • Louis Heyens

  Weet je waarom heeft Belgie een Vlaamse, Waalse, Brusselse, Nationale en Europese regering nodig heeft ??? En elke regering heeft dan op de koop toe een bende niet productieve, administratieve, meedenkende niksdoeners. Juist, we hebben zoveel regeringen om het werkloosheidsprobleem op te lossen. Niet om het sneller doen vooruit te gaan want alles duurt nu nog langer dan vroeger om iets geregeld te krijgen.

 • Helene Van der Heyden

  Al wat voorgesteld word lokt stakingen uit Ik hoop dat ze nog veel stakingsgolf moeten betalen dan geraken ze van hun geld vanaf.Die stakingen betalen wij door de subsidies die ze krijgen met geld van de belastingbetaler.Ik hoop dat de sossen nog lang in de oppositie blijven zitte de mensen moeten toch merken dat die het land onbestuurbaar maken.En daar heeft de regering geen last van wel de belastingbetaler

 • vanaeken jokke

  Men maakt eerst plannen Herman cohen en als de Vlaamse regering die goed keuren mogen daarna de andere hun gedacht zeggen.Maar voor alle zekerheid staken ze eerst voor ze weten wat er gaande is een politieke staking zoals al de vorige.SPA ze kunnen nog steeds hun verlies niet verwerken.