Homans: "Heel blij dat ik moskee in Diegem niet erkend heb"

photo_news
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is naar eigen zeggen tevreden dat ze de moskee in Diegem niet heeft erkend. Het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils zou daar immers drie maanden hebben gepreekt, "maar daarvan werd geen enkele vermelding gemaakt door de federale diensten", aldus de minister.

Homans werd vandaag in het Vlaams parlement ondervraagd over de voorlopige erkenningsstop voor lokale geloofsgemeenschappen. Homans heeft de KU Leuven immers opdracht gegeven om de Vlaamse erkenningscriteria door te lichten. De universiteit krijgt daarvoor tijd tot 1 november volgend jaar. Chris Janssens (Vlaams Belang), Nadia Sminate (N-VA) en Mercedes Van Volcem (Open Vld) wilden meer uitleg.

Financiering

"Ik hoop dat het verbod op externe financiering in de erkenningsregels kan worden ingeschreven", zei Homans. "Maar dat is niet altijd even makkelijk te realiseren als het lijkt. Het valt erg moeilijk te controleren of een moskee al dan niet geld uit het buitenland krijgt." De minister zou ook graag zien dat er in erkende moskeeën enkel nog wordt gepreekt door imams die door de overheid worden betaald. "Daarmee zou Diyanet per definitie zijn erkenning verliezen, want de imams worden betaald door de Turkse overheid", concludeerde Chris Janssens.

"Ondanks aandringen"

Zolang de studie loopt zal er alleszins geen enkele lokale geloofsgemeenschap worden erkend. Homans is tevreden dat ze ook de voorbije maanden geen erkenningen heeft verleend, ondanks aandringen door de federale regering.

De moskee in Diegem bijvoorbeeld. "De bewuste imam (die betrokken zou zijn geweest bij de recente aanslagen in Spanje, red.) is hier geweest rond juni 2016. In februari 2017 krijg ik een positief advies, met daarin geen enkele vermelding van het feit dat die imam in die moskee aanwezig is geweest. Ofwel weten de federale diensten niet dat die man daar drie maanden heeft gepreekt, ofwel willen ze het niet doorgeven. Stel u voor dat ik die moskee effectief erkend had. Dan zou iedereen naar mij wijzen en vragen hoe het in godsnaam kan dat ik een moskee heb erkend waar een imam circuleerde die de spilfiguur was van een aanslag. En ze zouden nog gelijk hebben ook", aldus Homans.

photo_news22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marian toinette

  Met het weigeren van de erkenning van die moskee heeft ze zichzelf buiten gezet.Geen erkenning,dan is ze volledig de controle kwijt! Niet slim van Homans,maar dat wisten we al dat ze niet op de eerste rij stond toen verstand werd uitgedeeld.De Arabieren gaan die moskee wel sponseren,en veel meer dan Homans.

 • Gerhard VAN NIEUWENHOVE

  Misschien ook eens de NVA en hun vriendjes dorlichten alsook hun geldstromen ! Ons belastingsgeld. .

 • Rudy De Wever

  Men heeft Belgen destijds tegen elkaar opgezet omwille van taal en respect, ondertussen hebben we een taaldecreet dat bij wet is vastgelegd. Poep simpel, moskee op of af in Vlaanderen predikt men in het Nederlands en in de andere regio's in de taal die wettelijk is vastgelegd. Niet content boelke dicht, grondwet is hier van toepassing.

 • Frans Peeters

  Ze hadden nooit geld mogen geven aan een religie of moskee.

 • Jan Boden

  Alleen voor haar alleen al stem ik op de N-VA. Nooit meer een andere partij voor mij, nooit meer.