Homans: "Geen verbod op religieuze kentekens voor Vlaamse ambtenaren"

Er komt geen algemene richtlijn om Vlaamse ambtenaren te verbieden religieuze kentekens, zoals een hoofddoek, kruisteken of kepel, te dragen. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang). Verwijzend naar het regeerakkoord zei minister Homans dat ze vertrouwen heeft in de leidend ambtenaren om een neutrale dienstverlening te garanderen.

Eerder deze week kondigde Waals minister Christophe Lacroix (PS) aan dat hij een verbod wil invoeren voor het dragen van levensbeschouwelijke tekenen door Waalse ambtenaren die in contact komen met het publiek. Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens is het eens met de Waalse PS-minister en roept de Vlaamse regering op een gelijkaardig verbod in te voeren.

Maar zo'n algemeen verbod komt er niet, reageerde minister Homans. De N-VA-minister verwees naar de afspraak daarover in het regeerakkoord. Daarin staat dat er gewaakt wordt over de neutraliteit van de dienstverlening van de Vlaamse overheid. Bedoeling is dat de leidend ambtenaren ervoor zorgen dat met name de ambtenaren die in contact komen met het publiek daar ook aan beantwoorden. "Dus, wij gaan voor neutraliteit en geven de verantwoordelijkheid aan de leidende ambtenaar waar we alle vertrouwen in hebben. Hij moet erop toezien of dat wordt nageleefd of niet", aldus Homans.

VB'er Janssens reageerde teleurgesteld. "De burger heeft recht op neutraliteit, en ambtenaren met een hoofddoek zijn wat ons betreft uit den boze", klonk het.

Poll

Er komt geen verbod voor Vlaamse ambtenaren om religieuze kentekens, zoals een hoofddoek, kruisteken of kepel, te dragen. Dat zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans.

  • Akkoord 71%
  • Niet akkoord 26%
  • Geen mening 3%

Minderhedenforum tevreden

Het Minderhedenforum toont zich tevreden dat minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans geen algemeen verbod op religieuze kentekens voor Vlaamse ambtenaren wil invoeren. "De minister moet het nu hard blijven spelen. Het integratiepact dat ze wil smeden, moet dezelfde visie uitademen. In de autonomie die ze geeft, erkent ze de diversiteit van onze steden", zegt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum.

Het Minderhedenforum roept de N-VA-minister nu op steden en gemeenten te laten samenwerken rond "brandende interculturele kwesties". "Steden en gemeenten staan veel dichter bij de burger dan de Vlaamse overheid", zegt Van Bellingen. "Zij moeten gaan voor 'uitgebalanceerde vertegenwoordiging' van hun bevolking voor en achter het loket", meent de Minderhedenforum-directeur.

Volgens het Minderhedenforum is het belangrijk dat ook de lokale overheden zich nu uitspreken tegen een verbod. "Door de autonomie die ze kregen kunnen ze duidelijk maken dat diversiteit een bindmiddel is in steden", aldus Van Bellingen. Volgens hem is er ook sprake van een groeiend draagvlak tegen een verbod. "Door de jongste demarche van Homans zijn er politiek bijzonder weinig partijen voor een algemeen verbod", klinkt het.