Homans: "Door uitspraken Tobback krijgen we Amerikaanse toestanden"

BELGA
In een scherp interview met het weekblad Knack haalt Antwerps N-VA-lijsttrekker Liesbeth Homans zwaar uit naar de socialistische boegbeelden. Bruno Tobback, Freya Van den Bossche, Johan Vande Lanotte en Elio Di Rupo: allemaal worden ze duidelijk van antwoord gediend.

Over Bruno Tobback

"We komen stilaan in Amerikaanse toestanden terecht. Jammer, want dat is mijn stijl niet. Ik heb het dan over uitspraken zoals die van sp.a-voorzitter Bruno Tobback (Die noemde Homans een 'tweederangspolitica', nvdr). Ik lig niet wakker van die uitspraak zelf, maar ik vind het wel een nieuwe, zorgwekkende tendens. Als Tobback zijn gelijk niet haalt in Terzake, zegt hij dat het panel dat hem moet beoordelen bestaat uit 'lapzwanzen'. Zulke woorden horen toch niet thuis in een campagne?"

BELGA

Als Tobback zijn gelijk niet haalt in Terzake, zegt hij dat het panel dat hem moet beoordelen bestaat uit 'lapzwanzen'. Zulke woorden horen toch niet thuis in een campagne?

Over Freya Van den Bossche

"Van den Bossche wil dat je levenslang in een sociale woning moet kunnen blijven, ongeacht de evolutie van je inkomen. En dat begrijp ik niet. Ik wil af van die levenslange contracten. Ik vind het niet normaal dat mensen met een inkomen van 5.000 euro bruto een sociale woning hebben. (...) Ik ben zelf groot geworden in een sociale woning. Zou u het rechtvaardig vinden mocht ik daar vandaag nog altijd recht op hebben? De sp.a wel blijkbaar, ik niet."

PHOTO_NEWS

Zou u het rechtvaardig vinden mocht ik nog altijd recht hebben op een sociale woning?

Over Johan Vande Lanotte en Elio Di Rupo

"Ik las in De Standaard dat Johan Vande Lanotte en Elio Di Rupo vinden dat Bart en ik uitpakken met onze bescheiden afkomst. Dat vind ik onfatsoenlijk van hen. Ik vel geen waardeoordeel over wat Di Rupo zelf doet, maar ik herinner mij tv-reportages waarin hij met een cameraploeg naar zijn geboortedorp ging om te gaan kijken naar het kleine miezerige huisje waarin hij is opgegroeid."

"Ik zal mijn afkomst in een debat nooit gebruiken. Ik krijg ook soms de vraag of een cameraploeg mij eens mag volgen naar het sociale woonblok waarin ik ben opgegroeid, maar daar ga ik niet op in. En ik gebruik mijn afkomst ook niet om mijn beleid te bepalen."

BELGA

Ik herinner mij tv-reportages waarin Di Rupo met een cameraploeg naar zijn geboortedorp ging om te gaan kijken naar het kleine miezerige huisje waarin hij is opgegroeid.