Hogere opkomst voor Europese verkiezingen in verschillende landen

AP
Bij de Europese verkiezingen zijn in verschillende landen meer kiezers komen opdagen dan vijf jaar geleden. Onder meer in Frankrijk en Duitsland zou de opkomst hoger liggen, blijkt uit door het Europees Parlement vrijgegeven exitpolls. In totaal zijn de voorbije vier dagen 43,11 procent van de Europese kiezers naar de stembus gegaan, zo blijkt uit voorlopige resultaten die het Europees Parlement vandaag heeft bekendgemaakt.

"Voor het eerst sinds de rechtstreekse verkiezingen van het Europees Parlement in 1979 is de trend van steeds dalende opkomstcijfers gekeerd", kondigde een woordvoerder van het Europees Parlement zondagavond aan. Bij de vorige Europese stembusgang in 2009 bracht 43,0 procent van de kiezers een stem uit. In 1979 bedroeg de opkomst nog bijna 62 procent.

In het oosten van de Europese Unie lokt de Europese stembusgang traditioneel minder kiezers en dat is ditmaal niet anders. In verscheidene landen is de opkomst er nog verder gedaald. Slovakije vormt het dieptepunt, met een opkomst van amper 13 procent.

In Duitsland zou 47 procent van de kiezers zijn opgedaagd, 3 procent meer dan vijf jaar geleden. Ook in Frankrijk steeg de opkomst met 3 procent tot 43procent. In Nederland was de opkomst ongeveer 37 procent, aldus een Nederlandse prognose donderdag.

In Duitsland (goed voor 96 zetels in het EU-parlement), zouden de sociaaldemocraten 7 procent winnen om uit te komen op 27 procent. De christendemocraten van Angela Merkel zouden lichtjes verliezen en uitkomen op 36 procent. De groenen zouden achteruit gaan en uitkomen op 10 procent. De liberalen zouden met nog nauwelijks 3 procent van de stemmen van de kaart worden geveegd. De extreem-linkse Die Linke zou 7,5 procent halen. De anti-Europese partij AfD haalt 6,5 procent, de neonazipartij zou één afgevaardigde naar Straatsburg mogen sturen.

In Oostenrijk zouden de conservatieven van de ÖVP het halen met 27 procent van de stemmen, voor de SPÖ van kanselier Werner Faymann. De extreem-rechts FPÖ zou 7 procent winnen en bijna 20 procent halen. De groenen halen 15,1 procent, een winst van 5 procentpunten. De nieuwe pro-europese liberale partij NEOS haalt 8 procent, het eurosceptische parlementslid Hans-Peter Martin raakt nergens mee verkozen.