Hogere invoerrechten op Amerikaanse jeans, Harley-Davidsons en bourbon mogelijk nog deze maand van kracht

Onder meer jeansbroeken van Levi Strauss & Co, Harley-Davidson motorbikes en bourbon whiskey worden door de EU geviseerd.
AFP Onder meer jeansbroeken van Levi Strauss & Co, Harley-Davidson motorbikes en bourbon whiskey worden door de EU geviseerd.
De lidstaten van de Europese Unie hebben donderdag unaniem ingestemd met de hogere invoerrechten op een reeks Amerikaanse producten zoals jeans, bourbon en motorfietsen, zo melden verscheidene Europese bronnen. Ze vormen de Europese tegenzet op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium.

De Europese Commissie moet de maatregelen nog officieel aannemen. Dat kan op zijn vroegst tijdens de volgende vergadering die op 20 juni gepland staat. Dan kunnen de heffingen eind juni of begin juli van kracht worden.

De Commissie had de Wereldhandelsorganisatie al een lijst met geviseerde producten overgemaakt. Het gaat onder meer om peanuts, sinaasappelsap, jeans, motorfietsen en bourbon. Daarop wordt voortaan een tarief van 25 procent toegepast. Het moet de schade van de Amerikaanse invoerheffingen op staal en aluminium in een eerste fase voor 2,8 miljard euro compenseren. De Commissie raamt de totale schade van de Amerikaanse heffingen echter op 6,4 miljard euro en behoudt zich dus het recht voor om later nog meer producten te viseren. 

Staal en aluminium

De Europese heffingen vormen een reactie op de beslissing van president Donald Trump om vanaf juni invoerheffingen van respectievelijk 25 en 10 procent te heffen op Europees staal en aluminium. Trump roept nationale veiligheidsoverwegingen in, maar volgens de Europeanen gaat het om een strikt protectionistische maatregel.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan koers

  jeans uit de usa … gemaakt in china

 • peter colson

  Je bent tenminste wakker lagrou. Productie in Brazilië, verkoop in België. De producten ien niet eens de grens van de VS. Maar ik wil wel eens van de media weten hoe de invoerrechten nu zijn. Ik las onlangs dat EU-producten in de VS maar 10% invoerrechten moeten betalen, maar voor Amerikaanse producten op de EU-markt moet er 25% invoerrechten worden betaald. Als dat zo is, wie is dan protectionistisch? Waar kan ik die cijfers bevestigd zien?

 • niki kiesow

  Hogere belastingen en taksen invoeren voor amerikaanse bedrijven in europa, zoals bv McDonalds. Laat ze maar opkrassen, wat zij hier maken en verkopen kunnen wij ook en zelfs beter! Amerikaanse militaire installaties sluiten, enz...

 • michel vandenhove

  en wie betaald het gelach WIJ !!!!!!

 • rik lagrou

  levis was vroeger made belgie nu meestal zuid amerika hoe kunnen dan invoerrechten uit US Belachelijk maar hoeveel kijken made in Het is niet de naam die telt of wel??