Hoge Raad voor de Justitie stelt zich vragen bij aanpak dossier Steve Bakelmans

Steve Bakelmans
rv Steve Bakelmans
Christian Denoyelle, voorzitter van de Hoge Raad voor de Justitie, stelt zich ernstige vragen bij de manier waarop het Antwerpse gerecht is omgegaan met het dossier van Steve Bakelmans, de moordenaar van Julie Van Espen. Bakelmans liep vrij rond omdat zijn verkrachtingszaak in beroep nog moest voorkomen, maar dat sleepte al twee jaar aan. Volgens het Antwerpse hof van beroep was dat te wijten aan onderbezetting.

“Een week geleden heeft de Hoge Raad een rapport uitgebracht met de oproep om van de strijd tegen seksueel geweld een topprioriteit te maken”, klinkt het. “Amper enkele dagen later hoorde de Hoge Raad met ontzetting en droefnis van de tragische omstandigheden waarin Julie Van Espen is gestorven. De Hoge Raad nam kennis van het verloop van een lopende gerechtelijke procedure tegenover de vermoede dader over vroegere feiten.”

“We stellen ons dan ook vragen bij de manier waarop het gerecht is omgegaan met het dossier Steve B”, gaat Denoyelle verder. “Het is de taak van de Hoge Raad om eventuele structurele tekortkomingen op te sporen en verbeteringen voor te stellen. Wij hebben ons dan ook geïnformeerd bij enkele verantwoordelijken van het Antwerpse gerecht, om in te schatten welke initiatieven kunnen genomen worden om de werking van justitie te verbeteren en om dergelijke tragedies in de toekomst te vermijden, in Antwerpen of elders.” 

Bekijk het integrale interview met Christian Denoyelle van de Hoge Raad voor de Justitie

Bekijk ook: Steve Bakelmans blijft aangehouden en werkt “correct mee” aan het onderzoek
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Mijn baas weet wel wanneer zijn personeel zijn job wel of niet doet. Bij de overheid blijkbaar niet. Waarschijnlijk omdat ze met veel te veel zijn en het bos niet meer door de bomen zien. En hun verantwoordelijk van hun job niet kennen. Minister van Justitie zegt dat hij zich niet moeien met Justitie. Erg, nietwaar.

 • Marcel Peeters

  Weer een misdrijf dat vermeden had kunnen worden als het gerecht zijn werk goed had gedaan. Ik leef enorm mee met de familie van Julie. Die mensen hun leven is kapot en nu worden ze nog met dit soort falen van het gerecht geconfronteerd.

 • robert dumortier

  Geen vragen stellen! het is een ordeloze boel zonder verantwoordelijkheid.

 • Gino Denil

  Het was al een probleem in de tijd van Dutroux. En nog altijd niet opgelost.

 • Sonja Simoens

  Die verdiend geen advocaat