Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor psychosociale impact coronavirus

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor psychosociale impact van pandemie: ouderen krijgen te maken met sociaal isolement.
Photo News Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor psychosociale impact van pandemie: ouderen krijgen te maken met sociaal isolement.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt voor de langetermijngevolgen van de coronapandemie voor de gezondheid, niet alleen door infectie maar ook door stress, frustratie en isolatie als gevolg van quarantaine. De HGR heeft een advies opgesteld over de middelen om die psychische problemen op de middellange en lange termijn aan te pakken. 

De maatregelen om de sociale contacten te beperken, zijn van invloed op het welzijn van de volledige bevolking. Zo stelde de raad een toename vast bij onder meer vrouwen met jonge kinderen, migranten, personen met vooraf bestaande psychiatrische problemen en adolescenten. Dat leidt ook tot een verhoging van huiselijk geweld, kindermishandeling, exploitatie van kinderen en verwaarlozing.

De HGR adviseert daarom om over de hele duur van de pandemie rekening te houden met de psychosociale aspecten. "Dat is niet alleen belangrijk om de geestelijke gezondheidsproblemen bij de bevolking te beperken, maar ook om een betere opvolging van de richtlijnen te bevorderen", klinkt het. 

Versterken individuele en collectieve veerkracht

Zo moet er volgens de raad worden ingezet op het versterken van de individuele en collectieve veerkracht. Ook moet er laagdrempelige zorg worden aangeboden en moet psychosociale ondersteuning ook na de pandemie beschikbaar blijven. Bovendien moet er werk worden gemaakt van een doordacht en gefaseerd rouwverwerkingstraject voor familieleden van overledenen. De zorgsector verdient eveneens bijzondere aandacht, ook na de crisis, klinkt het.

Steun aan de programma’s voor werkhervatting en opleiding is essentieel.

Hoge Gezondheidsraad (HGR)

Op lange termijn moet er rekening worden gehouden met uitvallen. "Niet alleen als gevolg van besmettingen met het virus, maar ook van extra werkdruk, isolement, gebrek aan werk- of financiële zekerheid", klinkt het. De werkhervatting en de werkgelegenheid in het algemeen zijn belangrijk om mentale en andere gezondheidsproblemen te voorkomen, maar ook om de samenleving als geheel weer op de rails te krijgen, aldus de HGR. "Steun aan de programma's voor werkhervatting en opleiding is dan ook essentieel." 

Lees ook:

Coronacrisis kruipt ook tussen de oren: jongeren voelen zich angstig en eenzaam

Dylan (13) komt uit kwetsbaar gezin en getuigt over lockdown: “Ik wens iets meer geld voor ons gezin, want eten is bijna op”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DAPHNE DE WOLF

    Het is zwaar met kleine kinderen. Voor hen is er niks. Ze kunnen niet naar de speeltuin. Ze mogen niet in het park zitten. De meeste kunnen niet naar school. Hou ze maar eens bezig terwijl je ook nog moet thuiswerken. Waarom houdt het beleid hier geen rekening mee? Je kunt toch niet blijven wandelen en fietsen?