Hoge Gezondheidsraad waarschuwt: vermijd tatoeages, plastic speelgoed en pas op met nagellak en parfum

Shutterstock
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) waarschuwt voor de toename van “beschavingsziekten”, aandoeningen die gekoppeld kunnen worden aan onze huidige levensstijl en milieuomstandigheden. Zo kan het steeds vaker voorkomen van kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en vruchtbaarheidsproblemen in verband worden gebracht met verontreinigende stoffen en chemicaliën. De raad heeft een heel concrete lijst van aanbevelingen gemaakt om het contact met potentieel gevaarlijke stoffen te beperken.

Dat we moeten opletten met roken, alcohol en het veelvuldig gebruik van onze smartphone is al langer bekend, maar volgens de lijst met aanbevelingen komen we ook best niet te vaak in de buurt van hoogspanningslijnen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Het gebruik van insecticiden moet worden beperkt en sporten doen we best in parken en minstens 200 meter van drukke verkeersassen verwijderd.

Speelgoed

Kinderen spelen beter niet met plastic of rubber speelgoed en zwangere vrouwen blijven best uit de buurt van verven. Nieuwe kledij was je best voor je ze de eerste keer draagt.


De Hoge Gezondheidsraad focust ook op onze voeding. Zo vermijd je beter brood en granen die op hoge temperaturen geroosterd zijn. Aangebrand voedsel in uit den boze, net als pannen met een antikleeflaag en het opwarmen van eten in plastic potten in de microgolfoven.


Verder worden ook tatoeages afgeraden en wordt gepleit “voor een beperkt gebruik van nagellak, kleurspoelingen, cosmetische producten en parfum”.

“Onbeperkte blootstelling aan potentieel gevaarlijke stoffen zou alleen toegelaten mogen worden na een uitgebreide evaluatie die aantoont dat er geen negatief gezondheidseffect is”, aldus de HGR. Bovendien moet die blootstelling “zo laat mogelijk in het leven” gebeuren. Zeker voor zwangere vrouwen wordt extra voorzichtigheid gevraagd.

Kankerverwekkend 

Chemische stoffen zouden ook sneller van de markt gehaald moeten kunnen worden dan vandaag het geval is, zo zegt de raad. “Een verbod kan dan gebeuren voor producten die minder grote voordelen bieden of voor producten waarvoor minder schadelijke alternatieven bestaan”, klinkt het nog. “Nu wordt vaak pas gereguleerd wanneer het kankerverwekkend of hormoonverstorend karakter bewezen is. We pleiten ervoor om bij potentieel kankerverwekkende of hormoonverstorende stoffen de bewijslast om te draaien.” 
120 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stephen Goethals

  Ik leg liever mijn knikker op 60 na een mooi leven gehad te hebben, dan als 90-jarige verzuurd achter het raam te zitten.

 • kamiel put

  Dus je mag geen speelgoed meer gebruiken, maar videospelletjes zijn ook ongezond. Wat moeten we dan doen?

 • Richard De Pauw

  Maar ondertussen werd onlangs de Europese wetgeving tegen landbouwgif met hormoonverstorende stoffen - onder invloed van de industrielobby - ernstig afgezwakt! Hierdoor zullen er vrijwel geen pesticiden met hormoonverstorende eigenschappen van de markt worden gehaald.

 • ineke hoppentocht

  ik geloof dat wel,van cosmetica.. alle lichaamsdelen ademen.... en steeds maar chemische produkten,zoals vooral lipstick ,cremes en nagellak overal op te smeren,kan miet goed zijn....

 • Joachim Albert

  Klagende Vlaming is wakker geworden... Advies is geen verplichting, wees tevreden dat ge keuzes kunt maken.. Roken is slecht, dat weten we nu wel zodus hoeft dit niet vermeld te worden. Klagende Vlaming is ook niet gezond, geeft me stress... en aub lees artikel eerst - goed - voor ge reageert (algemene opmerking). Mvg