Hof van Cassatie bevestigt vrijspraak rechter De Smedt

Rechter Walter De Smedt.
PHOTO_NEWS Rechter Walter De Smedt.
Het Hof van Cassatie heeft deze middag de vrijspraak bevestigd van de Antwerpse strafrechter Walter De Smedt. Volgens het hoogste hof heeft de rechter, die een gps-dief vrijsprak omdat een eerdere veroordeling van die dief niet was uitgevoerd, geen rechtsweigering gepleegd. Dat werd bevestigd door de advocaat van rechter De Smedt, meester Hugo Coveliers.

Rechter De Smedt sprak de gsp-dief op 28 mei 2009 vrij, omdat een vorige gevangenisstraf van de dief niet werd uitgevoerd. In een uitvoerig gemotiveerd vonnis stelde de rechter dat het niet uitvoeren van die straf de dader had aangezet tot het voortzetten van zijn criminele activiteiten, en dat de nieuwe feiten daardoor zelfs werden uitgelokt.
 
Ordonnantie van Lodewijk XIV uit 1667
De rechter werd na het vonnis zelf vervolgd, omdat hij geweigerd zou hebben recht te spreken, maar het Antwerpse hof van beroep sprak hem vrij. Het Antwerpse parket-generaal stapte daarop naar Cassatie, maar werd vandaag teruggefloten door de collega's bij het Hof van Cassatie. Advocaat-generaal Timperman greep zelfs terug naar een ordonnantie van Lodewijk XIV uit 1667 om aan te tonen dat er geen sprake was van rechtsweigering.
 
"Ook volgens het Hof van Cassatie zelf is er geen rechtsweigering, als er een vonnis is", zei de magistraat. "Het gaat om een louter formeel gegeven; aan de inhoud van het vonnis mogen geen kwaliteitseisen gesteld worden. Wie niet akkoord gaat met een vonnis, kan in beroep gaan, wat hier ook gebeurd is."

Onafhankelijkheid op het spel
Meester Coveliers toonde zich verheugd. "Uiteindelijk stond hier de onafhankelijkheid van de rechter op het spel. Het parket kan het niet eens zijn met een vonnis en kan dan in hoger beroep gaan, wat in deze zaak ook gebeurd is, maar het kan zich niet zomaar uitspreken over de motivering van een vonnis." (belga/tma)

Meester Coveliers (rechts) is verheugd met de uitspraak.
PHOTO_NEWS Meester Coveliers (rechts) is verheugd met de uitspraak.