Hof van beroep buigt zich over vermeend negationisme Roeland Raes

Oud-Vlaams Blok-senator Roeland Raes heeft zich dinsdag moeten verantwoorden voor het Brusselse hof van beroep voor de uitspraken die hij deed in een uitzending van het NCRV-programma Netwerk in 2001. Daarin had de toenmalige ondervoorzitter van het Blok twijfels geuit bij de echtheid van het dagboek van Anne Frank en de omvang en systematiek van de Holocaust. Dat leverde hem in 2008 4 maanden cel met uitstel op.
 
In de NCRV-uitzending Netwerk van 26 februari 2001 werd Roeland Raes, toenmalig senator en ondervoorzitter van het Vlaams Blok, geïnterviewd naar aanleiding van zijn banden met een Nederlandse extreemrechtse partij. Tijdens dat interview uitte Raes eerst zijn twijfels over de echtheid van het dagboek van Anne Frank en, kort, over de omvang en systematiek van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Uitroeiingskampen waren eerder werkkampen"
In een langer onderdeel van het vraaggesprek ging Raes daar dieper op in en zei hij dat er wel een systematiek zat achter de Jodenvervolging, maar niet achter de uitroeiing. Daarom zouden de officiële cijfers over het aantal slachtoffers sterk overdreven zijn. Nog volgens Raes waren de uitroeiingskampen eerder werkkampen, waar de levensomstandigheden weliswaar erbarmelijk waren.
 
Raes werd voor de Brusselse correctionele rechtbank gedaagd en die veroordeelde hem tot 4 maanden cel met uitstel voor negationisme. De ex-senator ging in beroep en dinsdag heeft het hof de zaak behandeld. Op 15 september zou er een arrest vallen. (belga/mvdb)