Hoeveel duurder is nieuwbouw eigenlijk geworden?

Illustratiebeeld.
Benny Proot Illustratiebeeld.
Bouwen is de laatste jaren een pak duurder geworden. En de komende jaren zal er nog veel bijkomen, door strengere energie- en milieunormen. De mensen van de Bouwunie hebben een simulatie gemaakt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gekeken naar de pure bouwkost, dan telde je voor een gemiddelde woning in 2017 325.000 euro neer. Dat is een huis van 200 m² met een inkom, wc, berging, woonkamer, open keuken, 2 slaapkamers en een badkamer. 

Strengere energienormen

In 2018 betaal je voor datzelfde huis al 332.000 euro (btw inbegrepen, maar verder een bescheiden schatting). Om aan de strengere energienormen te voldoen, kwam er nog een condenserende gaswandketel bij, een speciaal ventilatiesysteem, extra isolatie en een kleine installatie zonnepanelen.

Tegen 2021 betaal je voor dat huis al 350.000 euro. Want het huis moet dan voldoen aan de zogenaamde ‘BEN’-norm, dus “bijna energieneutraal” zijn. Dan komt er nog een warmtepomp bij, nog meer zonnepanelen en extra isolatie. Conclusie: het huis kost in vier jaar tijd ruim 7,5 procent meer aan bouwkost alleen.

En dan wordt er nog geen rekening gehouden met bouwmaterialen, die dit jaar 3 tot zelfs 15 procent duurder zijn geworden. In die prijs zit ook nog geen bouwgrond, architect of notaris. Als dat allemaal wel meetelt, dan wordt de kostprijs tussen 556.000 en 585.000 euro.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk billiet

  je hebt bouwen en bouwen... sleutel op de deur alles tiptop onbetaalbaar. ik heb nog een alleenstaande woning laten bouwen in 1995 met 1 kleine zelfstandige metser en diender, zelf restlot dakpannen gevonden, idem stenen, veel meewerken wanneer ik kon. het sleepte meer dan 3 jaar aan maar ik had de woning voor omgerekend 75.000 euro....

 • Bob Boomer

  Hoeveel duurder zal nieuwbouw eigenlijk worden ? Wel.., zo veel als de bouwheer er wil voor betalen en de bank hem wil lenen !.

 • james vroman

  op het einde van de rit is het goedkoper geworden ...dankzij de isolatiewaarden .

 • Ramon Simon

  Tijdens de wandeling kwam ik voorbij een huis dat van kennissen was. Vrouw bediende in een warenhuis en de man bediende in een winkel, doodnormale mensen. Maar ze hadden mooi huis met tuintje en de kinderen kwamen niets te kort. Nu is dat onbetaalbaar voor 2 normale werkende. Vroeger koch zelf een werkloze een kleine woning, rijhuis ofzo. Dus kom niet zeggen dat het loon de huismarkt gevolgt is. De huizenmarkt is net stabliteit, de toekomst is somber.

 • Sabinne Langentee

  Marc Vinck, wat een onzin. De bouwkosten per vierkante meter bevonden zich midden 2010 tussen de 1.150 en 1.250 euro, voor 2017 was dat vanaf 1.300 à 1.400 euro/m² er is dus geen noemenswaardige stijging. Het is dus helemaal niet duurder. De bouwgrond is een ander verhaal. Maar niet iedereen wil perse in Knokke een villa bouwen.