Hoe zal onderwijs praktisch georganiseerd worden vanaf 15 mei? Onderwijswereld hakt deze namiddag knopen door

Photo News
Vanaf 14 uur vanmiddag steken de onderwijskoepels, de onderwijsvakbonden, de administratie en het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) de koppen bij elkaar over de vraag hoe de lessen in het post-lockdowntijdperk zullen verlopen.

Vragen en verzuchtingen zijn er genoeg. De vakbonden zullen eisen dat er geen enkele toegeving wordt gedaan aan de veiligheidsmaatregelen die door de virologen worden opgelegd. "Ik wil weten hoe de wetenschappers denken over de stelling van de Veiligheidsraad dat er een verruiming naar meerdere leerjaren in het secundair mogelijk is", zegt een vakbondsman. "Ik heb al een onderwijsverstrekker horen pleiten voor creatief omgaan met de regels", zegt een andere vakblondsstem. "Maar dat wil niet zeggen dat we gaan laten afdingen op de veiligheidsmaatregelen die opgelegd worden. Het zal erop neer komen dat er keuzes moeten gemaakt worden.”

Ook de onderwijskoepels zitten met heel wat vragen over hoe strikt de regels mogen/moeten geïnterpreteerd worden. "Is het opsplitsen in groepen van 10 een strikt gegeven, en wat dan met een klas van 22, kunnen twee klassen van elf ook?", klinkt het. Met andere woorden: wat is haalbaar? Waar zijn de grenzen? Indien een opstart voor alle voorziene leerjaren niet op een veilige manier kan gegarandeerd worden, is er dan een afwijking mogelijk in het aantal dagen per week?

Een onderwijsverstrekker heeft al geopperd dat er een attest van de werkgever zou kunnen gevraagd worden om een te grote toestroom naar de opvang te temperen. Voorts zou ook de vraag op tafel kunnen komen of de scholen een financiële tegemoetkoming krijgen voor de investering in handgels, mondmaskers en andere sanitaire maatregelen.

Pilootfase op 15 mei

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de lessen op school kunnen herstarten vanaf maandag 18 mei. Vanaf vrijdag 15 mei kunnen scholen de deuren openen voor een pilootfase. Zo kan er tijdens het weekend waar nodig worden bijgestuurd.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sven Stolk

  Sluit het af. Anders wordt het een grote chaos.

 • Gino Sinnesael

  Tot wat dient de Veiligheidsraad, als men er nu nog steeds niet over eens is? Hoeveel keer gaan de beslissingen van afgelopen vrijdag nog veranderd worden? Is dit een krachtdadig beleid? Vergelijken jullie het Belgische beleid ook eens met dat van de buurlanden? Want vergelijken doet men toch o zo graag (als het goed uitkomt...).

 • Ronny Suykerbuyk

  Scholen sluiten tot september past prima in het plaatje van mensen die thuis zijn. Scholen deels openen en alle schoolgaande kinderen van werkende ouders erbij in opvang in de school droppen met ook de kleuters daarbij, denkt u dat er met 10 leerlingen/klas en 300 in opvang geen besmetting mogelijk is. Start de scholen gewoon weer op makkelijkst voor leerkrachten die vast wel voldoende verantwoordelijkheid zullen nemen en plezier voor de kinderen en tieners die al hele tijd vriend(innen) missen

 • Elisabeth zaghbour

  Ik vind dat er nogal veel van ons verwacht wordt qua leerlingen. Het is voor iedereen een moeilijke periode net zoals alle winkels en scholen het moeilijk hebben hebben leerlingen het veel moeilijker. We doen steeds wat er van ons gevraagd wordt, maar dat wilt niet zeggen dat we vanaf volgende week de hele dag nieuwe leerstof zouden moeten verwerken. Het is moeilijk om het allemaal zo snel te begrijpen. Het is gwn onozel om de scholen weer te openen voor enkele weken. Hou de scholen gwn dicht

 • tania velaers

  Beste wat kunnen is de scholen sleuren tot juli en in september opnieuw beginnen