Hoe praat je met kinderen over de moord op Julie Van Espen?

Het lichaam van Julie Van Espen werd teruggevonden in het Albertkanaal in de buurt van het Sportpaleis.
BELGA Het lichaam van Julie Van Espen werd teruggevonden in het Albertkanaal in de buurt van het Sportpaleis.
Het is als volwassene al enorm moeilijk om te gaan met berichten over vreselijke feiten zoals de moord op een jonge vrouw. Voor kinderen is dit vaak nog zwaarder. Bij ‘Zitdazo’ - een vzw die ondersteuning biedt aan ouders en leerkrachten - kregen ze de voorbije dagen veel vragen over hoe je met een kind moet praten over wat er met Julie Van Espen is gebeurd. Volgend advies van de vzw kan daarbij helpen.

Overdonder je kinderen zeker niet met ‘angstinfo’, stelt Zitdazo. Kinderen en jongeren weghouden van sociale media, artikels en nieuws is onhaalbaar en evenzeer geen goed idee. Maar wat moet je als ouder dan wel doen?

De waarheid vertellen aangepast aan het ontwikkelingsniveau van een kind is wel oké. Vraag aan kinderen dus wat ze zelf al weten en hoe ze zich daarbij voelen. Durf je eigen gevoelens hierbij tonen, luidt het advies van Zitdazo. Maar vermijd gruwelijke details over de zaak. Kader de gebeurtenissen in het bredere beeld. Stel kinderen gerust.

Sta toe dat kinderen op hun manier de gebeurtenissen verwerken. Soms hebben gevoelens tijd nodig om hun weg te vinden en komen ze onder verschillende manieren naar buiten.

Bekijk ook: ‘Vader Steve Bakelmans is beschaamd en geeft justitie de schuld’
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick De pauw

  Je moet de kinderen daar niet over praten zij hebben daar geen nood aan!praat eerst eens met de ouders en familie hoe het gerechtelijk apparaat hier een flop is en het daarom is dat hun meisje is vermoord??dat is andere koek!Geens zit erbij als een uitgedoofde zak die er zich niet schuldig over voelt

 • Gaby Derden

  Mr Elbers groot gelijk. Moet nu alles besproken worden met de kinderen. Er is al genoeg in de huiselijke kring dat voor onrust zorgt. Waar zijn we toch mee bezig .

 • Patrick De pauw

  Niet laat de kids gerust maar hoe praat men met de ouders en familie van Julie over het gerecht dat alle dagen faald

 • Eddy van Dorst

  Je laat hun vooral weten met welk onbekwaam gerecht en onbekwame mini ster we zitten opgescheept zodat ze weten dat ze daar NIETS van moeten verwachten en zelf oplossingen zoeken.

 • Wim ELBERS

  Wat voor zatte zever is dat nu weer. Waarom zou er met kinderen over een moord moeten "gepraat" worden ? In 1957 (!!!) werd de 23-jarige Claudine Vander Vloet vermoord. Als 11-jarige las ik de dagelijkse verslaggeving in deze krant. Er was één woord dat ik niet begreep: nl. 'bodega'. Kheb het aan mijn vader gevraagd. Die zegde gewoonweg dat het een café was. Meer is er over die zaak (die nooit werd opgelost), thuis niet verteld. Waarom trouwens ook ?