Hoe kan het dat een veroordeelde verkrachter vrij rondloopt en kan moorden? Minister Geens reageert

“Ik kan mij niet politiek verantwoordelijk voelen voor beslissing van rechter”

Minister van Justitie Koen Geens in VTM NIEUWS.
VTM NIEUWS Minister van Justitie Koen Geens in VTM NIEUWS.
Hoe kan het dat een veroordeelde verkrachter vrij rondloopt en kan moorden? VTM NIEUWS vroeg het aan bevoegd justitieminister Koen Geens (CD&V). “Ik kan me niet politiek verantwoordelijk voelen voor een beslissing van een rechter”, zegt Geens over het feit dat de verdachte van de moord op Julie Van Espen (23) op vrije voeten rondliep. 

Steve Bakelmans (38), die de moord op Julie Van Espen (23) heeft bekend, heeft een lang strafblad. Hij zat van 2004 tot 2008 4,5 jaar gevangenisstraf uit voor onder meer diefstallen, verkeersmisdrijven, heling en een verkrachting van een meerderjarige. Eind 2016 verkrachtte hij weer iemand, waarvoor hij 2,5 maand in voorarrest zat.

De rechter besloot hem begin 2017 onder voorwaarden vrij te laten in afwachting van zijn proces. Hij werd vervolgens tot vier jaar cel veroordeeld, maar ging in beroep. De behandeling daarvan werd echter uitgesteld en zou begin volgende maand plaatsvinden.

“Onafhankelijke beslissing van rechter”

Gisteren werd Bakelmans opgepakt in Leuven voor de moord op Julie Van Espen. Volgens de rechtbank in Antwerpen kon Bakelmans voordien niet worden vastgezet omdat er geen indicatie was dat hij zich aan de uitvoering van zijn eerder opgelegde straf zou proberen te onttrekken.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zei gisteren al dat het hem “verontrust dat de zaak in hoger beroep al enige tijd aansleept”.

In VTM NIEUWS stelt Geens vanavond dat hij zich “niet politiek verantwoordelijk kan voelen voor een beslissing van een rechter”. “De rechterlijke macht heeft hier een onafhankelijke beslissing genomen, en dat is nodig in een rechtstaat. Het is niet mogelijk voor een minister om de verantwoordelijkheid te nemen voor de inhoud van die beslissingen. Als hij dat zou doen, zou hij handelen tegen de regels van de rechter.”

Met de middelen die ik had, heb ik alles gedaan om de magistratuur zichzelf te laten organiseren, dat was ook in Antwerpen het geval

Koen Geens, CD&V-minister van Justitie in VTM NIEUWS

Volgens Groen is er te veel bespaard op een cruciaal departement en moet er meer opvolging komen van seksueel delinquenten. Geens ontkent in VTM NIEUWS dat een gebrek aan middelen achter de vertraging zit. “Met de middelen die ik had, heb ik alles gedaan om de magistratuur zichzelf te laten organiseren, dat was ook in Antwerpen het geval. Zij beslissen zelf welke zaken ze voorrang geven.” 

Wetswijziging

Later op de avond, bij ‘Terzake’ op Canvas, zei Geens: “Ik durf te denken dat een rechter in omstandigheden als deze ook tot een andere beslissing had kunnen komen, maar dat licht ik als minister van Justitie beter niet toe.” Over de beslissing om Steve B. destijds niet aan te houden, wilde de minister zich niet uitspreken. “Maar onmiddellijke aanhouding zou in dit geval niet zo kwaad zijn geweest.”

Geens staat open voor een wetswijziging, zodat recidive als factor zou kunnen worden toegevoegd voor aanhouding in aanloop naar een zitting in beroep.

Onmiddellijke aanhouding zou in dit geval niet zo kwaad zijn geweest.

Koen Geens, CD&V-minister voor Justitie in ‘Terzake’

Collectief verantwoordelijk

Dat het proces in beroep zo lang op zich liet wachten, wordt door het Antwerpse hof onder meer aan personeelstekort toegeschreven. Er wordt voorrang gegeven aan de behandeling van zaken waarbij de verdachte in voorhechtenis zit. “Een hof organiseert zichzelf en bepaalt zelf de prioriteiten. Daar kan een minister zeer weinig aan doen”, herhaalde Geens in ‘Terzake’.

“Wij zijn collectief verantwoordelijk voor de situatie van ons land, maar ik denk dat ik als minister van Justitie niet altijd de verdediging moet opnemen van de magistratuur”, besloot hij. 
283 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • haeck cindy

  Moehmena Rahous, wààr staat dat justitie onder niemands verantwoordelijkheid valt ??? Waar ? Geens mag zich gewoon weg niet moeien in rechtszaken en beslissingen van rechters.

 • Moehmena Rahous

  Dus Justitie valt niet onder iemands' verantwoordelijkheid ? Migratie ook niet ? Gezondheid ? Sociale zekerheid ? Pensioen ? Leger ? Hallo ?? Iemand verantwoordelijk daar ???

 • Antonio Rinaldi

  Opstappen u bent politiek verantwoordelijk Geens.

 • Harold Anckaert

  Opeens wist hij van die zaak dat doe begin volgende maand ging voorkomen, tiens dit zijn vijgen na Pasen voor Julie!! U trekt aan de touwtjes Geens, ewel maak ze maar wat korter!!

 • Ricci Latte

  Sluit nu eens definitief alle achterpoortjes!!! Maar ja de advocatuur, die nog rotter is dan rot, doet niet liever dan processen uitstellen om hun eigen zakken dubbel en dik te spekken.