Hoe je simpel en snel mensen in armoede kan helpen via Facebook: "Wie kan ik blij maken met dit restje pasta?'

Thinkstock
Iets lekkers gekookt? Deel je bordje voortaan ook écht op Facebook. Via de 'Zonder honger naar bed'-pagina's, bijvoorbeeld. Die doken de afgelopen week in zowat elke provincie op, mét enorm succes. Tal van mensen boden er al hun avondmaalrestjes aan, tal van anderen genoten van een warme maaltijd die ze anders met moeite kunnen betalen. "Een pagina voor elke gemeente zou toch fantastisch zijn?"

'Een portie penne met zalm voor één persoon'. Of: 'Ik heb nog Chinees over van gisteren, wie kan ik hier blij mee maken?' De menukaart op 'Zonder honger naar bed - Lanaken' wordt stilaan eindeloos. Al meer dan 730 mensen werden op amper één week tijd lid van de Facebookgroep. En andere gemeenten pikken het idee in sneltempo op. Of het nu 'Zonder honger naar bed Antwerpen, Kortrijk, Roeselare, Riemst, Hoeselt of Tielt' is, het principe is overal hetzelfde: wie na zijn lekker gekookte avondmaal een portie voor minstens één persoon over heeft, deelt ze maar beter met wie er echt nood aan heeft.  

Het was Patricia Weetink (30) uit Lanaken die met de eerste Belgische pagina op de proppen kwam, vorig weekend. De eerste Facebookgroep in ons land inderdaad, want Patricia haalde de mosterd in Nederland. "Het was in één klap de oplossing waar ik al een tijd naar zocht", legt ze uit. "Afgelopen kerst organiseerde ik immers al eens een actie waarbij we aan minderbedeelden voedselpakketjes uitdeelden. Maar ergens vond ik het een beetje hypocriet om enkel met de feestdagen wat te doen. Sommigen hebben het het hele jaar door moeilijk. In mijn gemeente wonen officieel 210 gezinnen onder de armoedegrens. Velen onder hen moeten vaak met een lege maag naar bed, terwijl evenveel andere families elke avond hun eten in de vuilnisbak kieperen."

Facebook

Enkele muisklikken later bracht Patricia een golf van barmhartigheid teweeg door net die twee groepen samen te brengen. De spelregels zijn simpel. Lid worden van de 'Zonder honger naar bed'-Facebookgroep in jouw buurt en een foto of beschrijving van jouw overschotje posten is voldoende. Geïnteresseerden kunnen daarna via een privéberichtje verder contact leggen. "In het begin liep het wat stroef. Voor velen is het een drempel", denkt Patricia. "Onze pagina is immers gericht op mensen die geen maaltijd kùnnen bereiden. Omdat ze ziek zijn, omdat ze er het geld niet voor hebben, omdat ze hulpbehoevend zijn... En daar schamen ze zich soms voor- vandaar de privéberichtjes in plaats van de gewone reacties die iedereen kan lezen. En in het begin maakte ik zelf altijd met opzet wat extra, om het initiatief op gang te krijgen."

Tal van mensen werden ondertussen al geholpen. Een gescheiden moeder van vier die amper rond komt, een mama die maar drie keer per week warm eten kon klaarmaken... "Ik kreeg ook al negatieve reacties, hoor. Dat 'echte' armen geen Facebook hebben, bijvoorbeeld. Maar iets doen is toch beter dan helemaal niets?! En kijk eens om je heen, misschien is er in jouw straat wel iemand voor wie je een maaltijd kan regelen. Want zo kan het ook, hé! Daarvoor doe ik het, voor het immense warme gevoel dat je eraan over houdt. Een 'Zonder honger naar bed'-pagina voor elke gemeente, dat zou toch fantastisch zijn?"
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Larisa Vandenheede

  Is er een regio Gent?

 • Van Eersel Guy

  Goed gezegd vnaam anaam ik deel u mening

 • Wendy Vm

  Wat een mooi initiatief!! Ik ga ook zo een pagina aan maken voor mijn gemeente. Ik ben een Belg die nu 4 jaar in Nederland woont.

 • Renzo De Hond

  Het is voor mensen die niks hebben al erg genoeg. Dat ze nu nog eens anderen moeten contacteren om overschotjes te krijgen? Ik begrijp dat je wil helpen, maar de manier waarop is verkeerd en zeer vernederend zelfs.

 • Jonas Reniers

  Leuk initiatief zeker wel! Positief om verspilling tegen te gaan maar bij wie ligt de verantwoordelijkheid als iemand ziek wordt daarvan of een allergische reactie heeft..