Hoe groter je gemeente, hoe minder kans op leefloon van OCMW

kos
OCMW-cliënten maken in de ene gemeente minder kans op een leefloon dan in andere. Dat staat in het 'Jaarboek 2017, armoede en sociale uitsluiting' van de UAntwerpen. De onderzoekers pleiten voor een eenvoudigere toekenning van steun en waarschuwen voor privatisering.

OCMW's zijn verantwoordelijk voor het toekennen van een leefloon aan de cliënten, maar er blijkt variatie te bestaan tussen verschillende gemeenten.
"Die variatie wordt onder andere verklaard door de leeftijd en de attitude van de hoofdmaatschappelijk werker, maar ook door de grootte van de gemeente", klinkt het. "Zo hebben cliënten in grotere gemeenten zowel minder kans op het ontvangen van een leefloon als minder kans op het krijgen van een sanctie, namelijk het verliezen van het leefloon." Ook het belang dat een teamhoofd hecht aan cliëntcontrole en het belang van sancties zouden de kans op een sanctie voorspellen.

Onderbescherming

De onderzoekers wijzen erop dat 'onderbescherming' blijft bestaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet opnemen van financiële steun. Er wordt dan ook aanbevolen de procedure te vereenvoudigen, naar een haast automatische toekenning, bijvoorbeeld voor vluchtelingen die nog niet voldoende werkten, vrouwen die voor een scheiding niet werkten en plots alleen vallen, pas-afgestudeerden of studenten zonder steun van ouders.

In het jaarboek wordt ook gewaarschuwd voor privatisering van de zorg. "Uit onderzoek blijkt dat vermarkting van sociale voorzieningen kan leiden tot uitsluiting van de meest kwetsbare doelgroepen", klinkt het.

Volgens recente cijfers uit het jaarboek leeft 20,7 procent van de Belgische bevolking in armoede of sociale uitsluiting. In Vlaanderen is dat 14,5 procent. Het leefloon voor een alleenstaande ligt volgens de onderzoekers met net geen 900 euro zo'n 220 euro onder de armoedegrens.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eida Lam

  Mensen met geen Belgische of dubbele nationaliteit zou men alle privileges moeten ontkennen en met directe ingang. Zou een groot gat in de begroting schillen en daarbij geven die mensen zelf aan niet bij België te willen horen, dus zouden ze bijgevolg ook geen aanspraak mogen maken op het sociaal veiligheidsnet. Dat is niet extreem, dat is doodnormaal in elk land behalve België.

 • rik lagrou

  ga eens als belg gehandicapte hulp vragen word geweigerd indien je een spaarcent hebt dank zij familie zelfs verzorging aan huis is niet voor spaarzamen

 • Arthur Houben

  @roland peeters:wij hebben ons leven lang gewérkt voor die pc,iPhone en auto die inmiddels 22 jaar oud is en omdat nu ons pensioen ontoereikend is om onze rekeningen te betalen en onze kinderen ons een weekje vakantie gunnen moeten wij ons dat ontzeggen,schaam jezelf!!!!en stop met vergelijken,domoor,in oostblok kost een brood geen 100bf!!!!oikofoob

 • Jenny Maes

  Leefloon afschaffen. Eerst werken, dan krijgen. Met de sociale voordelen erbij krijgen die bijna zoveel als iemand die zijn hele leven heeft gewerkt en afgedragen. Dit land is één grote schande geworden. Profiteurs krijgen hier alles.

 • Denis Stock

  Na de gemeenteraadsverkiezingen gaan de opdeciemen snel de hoogte in huidige toestand is onhoudbaar.