Hoe de CIA buitenlandse zaken tipte over Russische hackers

REUTERS
De Belgische inlichtingendiensten zijn de Russische hacking niet op eigen houtje op het spoor gekomen. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft hen getipt. Dat blijkt uit een reconstructie van De Standaard. Of hoe onze eigen beveiliging tegen cyberterrorisme zo lek is als een zeef.

De Russische hacking van de Federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken is niet door de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV ontdekt, maar door haar Amerikaanse evenknie, de CIA. Die laatste kwam tot de onthutsende vaststelling dat hackers erin geslaagd waren om het zogenaamde 'Snake-virus' in te planten in de computers van Buitenlandse Zaken.

Door het Snake-virus in de computers te implementeren hoopten de Russen toegang te krijgen tot vertrouwelijke Navo-documenten over de Oekraïnecrisis. Niet tevergeefs, want minstens één rapport werd door de hackers versluisd. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) probeert het incident in alle toonaarden te minimaliseren, maar collega's Di Rupo en co zijn ziedend. Anders valt de zeldzame bijeenroeping van het ministerieel comité voor Inlichtingen en Veiligheid niet te interpreteren.

Code rood
Dat comité heeft gisteren voor de eerste keer in twee jaar vergaderd. Het bestaat uit de eerste minister, de ministers van Defensie, Justitie, Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en verschillende experts uit de inlichtingewereld. 'Sense of urgency' klaarblijkelijk code rood.

In de nasleep van Belgacomgate, de hacking van het telecombedrijf door - naar alle waarschijnlijkheid - de Britse inlichtingendienst GHCQ, is tien miljoen euro vrijgemaakt voor cyberveiligheid. Twee miljoen wordt nu vrijgemaakt om de problemen bij Buitenlandse Zaken te counteren. Maar die tien miljoen wordt door veiligheidsexperts op hoongelach onthaald: dat is een peulschil.