Hoe blijf ik het maximum uit mijn zonnepanelen halen, en andere vragen over de digitale meter

Huidige systeem blijft nog 15 jaar bestaan. Maar die termijn gaat in op moment van plaatsing van zonnepanelen

De digitale meter kan nu eindelijk uitgerold worden.
RV De digitale meter kan nu eindelijk uitgerold worden.
De digitale energiemeter is nu eindelijk op weg naar de Vlaamse woningen. Eigenaars van zonnepanelen behouden gedurende 15 jaar de voordelen van een terugdraaiende meter. Maar wat is nu financieel het meest interessant: het nieuwe of het bestaande systeem? En wie heeft het meeste baat bij de digitale meter? Wanneer krijg ik die trouwens? Alle antwoorden op alle vragen over de digitale meter:

Je hebt 11% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefanie van Dijk

  Deze meter kan maar beter zijn eigen manier van communiceren hebben want mijn wifi gaat uit als ik niet thuis ben (onnodig stroomverbruik). Er wel een dingetje wat de meter positief zou kunnen maken en wel de mogelijkheid om te meten hoeveel je zonnepanelen aan het net leveren zodat ze jou hiervoor zouden kunnen betalen, alleen is dat nu net niet wat ze van plan zijn te gaan doen. Einde zonnepanelen, zoek het maar uit met jullie milieu eisen!

 • filip blancke

  Met deze meter verdwijnt ook het tarief uitsluitend nacht (voor bv accumulatieverwarming).Nu is nacht en uitsluitend nacht meestal de zelfde prijs maar mensen met een sociaal tarief hadden daar nog een groot voordeel. Deze mensen zijn weer het slachtoffer, maar hierover wordt niet gepraat. Slechte reclame voor politicie Filip Blancke

 • Stefan Grauwels

  Die nieuwe meter kan alles regelen en zelfs zien wanneer je thuis bent maar kan niet registreren wat de panelen terugsturen op het net , dan zullen alle eigenaars ook een jaarlijkse factuur moeten opsturen naar de netwerkbeheerder voor het opwekken van elektriciteit door de priveomvormer . Eerlijk is eerlijk , de regels verander je niet tijdens het spel heb ik ergens gehoord in het parlement , of is dit alleen voor politiekers van tel , deze graaicultuur.

 • Eric Grosemans

  @ Frank Joos, u hebt een overeenkomst voor 20 jaar gsc's te ontvangen, deze blijft u behouden. Die 15 jaar slaat op de "terugdraaiende" teller, daar worden beperkingen opgelegd.

 • bob jansens

  een slimme meter is enkel slim als deze elke minuut (of nog beter elke seconde) uitgelezen wordt zodanig dat je als consument getaxeerd zou worden aan de marktprijs van het moment; helaas tot op heden zwijgen vreg, politici, beheerder en producenten over dit marktmodel