Hoe begroet je elkaar best in coronatijden?

Shutterstock
Nu de overheid nog strengere maatregelen heeft afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus, staat ons sociaal leven op een erg laag pitje. Wie toch in contact komt met anderen, moet een veilige sociale afstand bewaren. Maar hoe begroet je elkaar dan in deze vreemde tijden, waarin elkaar de hand schudden, omhelzen, of een zoen op de wang geven compleet uit den boze is?

Vuistje dan maar? Nope. Elleboogje? Niet aangeraden, aangezien we nu massaal in onze elleboog niezen en daarbij de minimale afstand van anderhalve meter niet kan bewaard worden. Neuze-neuze? Schei helemaal uit! Maar wanhoop niet, er zijn nog tal van opties om veilig “hallo” te zeggen tegen onze vrienden en kennissen.

Beenzoenen’, bijvoorbeeld, ondertussen ook al de ‘Wuhan Shake’ gedoopt. Deze iets bescheidener vorm van ‘voetje wrijven’ is enkel geschikt voor mensen met lange benen die in totaal een minimale afstand van anderhalve meter tussen elkaar kunnen behouden. 

Een beenzoen.
Shutterstock Een beenzoen.

De fervente yogi’s onder ons kennen hem al goed: de hindoegroet ‘Namasté’. Hiervoor druk je de handpalmen tegen elkaar met de vingers naar boven wijzend en maak je een lichte buiging. Zo blijven de ‘vieze beestjes’ enkel aan je eigen handen plakken.

Namaste
Shutterstock Namaste

“Live long and prosper!” om het met de woorden van Spock uit ‘Star Trek’ te zeggen. Hij introduceerde aan de kijkers in 1965 de ‘Vulcan-groet’, het handgebaar dat zijn volk - de Vulcans - gebruikt als begroeting. Mits een beetje oefening heb je deze al snel onder de knie.

Leonard Nimoy als Mr. Spock in de originele 'Star Trek'-reeks. Hij toont hier de klassieke begroeting van zijn volk, de Vulcans.
CBS Leonard Nimoy als Mr. Spock in de originele 'Star Trek'-reeks. Hij toont hier de klassieke begroeting van zijn volk, de Vulcans.

‘Peace’! Ook gekend als het V-teken. Wist-je-datje van de dag: het teken werd bedacht door de Belg Victor de Laveleye. Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als directeur van de Belgische Franstalige uitzendingen van de BBC (1940-1944) en riep in 1941 alle Belgen op om het symbool te gebruiken als teken van verzet. De ‘V’ stond voor ‘victoire’ (overwinning) in het Frans en voor ‘vrijheid’ in het Nederlands. Al snel werd het handgebaar overgenomen door de rest van de wereld. In de jaren 60 werd het V-teken ook een symbool voor vrede. De Laveleye werd van 1944 tot 1945 Belgisch minister van Onderwijs. Hij overleed in ’45 als gevolg van een ziekte.

Vrede, victorie en verzet! Met het V-teken slaan we drie vliegen in één klap.

Het V-teken
Shutterstock Het V-teken

Moet het wat formeler, dan kan het ook op z’n Japans. Ojigi - Japans voor buigen - houdt in dat je je hoofd of bovenlichaam buigt. Dat klinkt eenvoudig, maar in Japan zitten er tal van regeltjes achter. Zo moeten je hoofd en rug een rechte lijn vormen en moeten je heupen en benen tijdens het buigen in dezelfde positie blijven: je achterwerk uitsteken kan dus niet. Daarnaast zijn er verschillende manieren om te buigen, afhankelijk van de omstandigheden. Ontmoet je iemand die dezelfde plaats op de sociale ladder inneemt als jij, dan buig je ongeveer 30 graden. Gaat het om iemand die hoger dan jou staat, dan buig je ongeveer 45 graden. 

Ritsurei
Shutterstock Ritsurei

Keuze genoeg dus om veilig en gezond “goeiedag” te zeggen tegen onze medemens. 

En bij deze ook een vrolijke, superklassieke, maar daarom niet minderwaardige salut!

Social distancing werd voor deze archieffoto niet in acht genomen.
Shutterstock Social distancing werd voor deze archieffoto niet in acht genomen.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gerard Braeckmans

    Misschien gewoon je hand opsteken als groet? Wordt al gedaan sinds de Steentijd.

  • Edmond Dillien

    Ik ben daarstraks een mede gepensioneerde collega tegengekomen en ik zei: Hey alles goe en't antwoord was " voor de moment nog wel, denk ik". Zo begroet je mekaar in corona tijden altijd met een beetje humor als't kan en zonder fysiek contact, uiteraard.

  • zulma waters

    Zag vandaag jongeren mekaar tegen komen, gaven mekaar doodleuk een kus, ja zeg, begrijpen zij dat niet of wat?