Hitte nog niet voorbij: volgende dagen tussen 45 en 50°C in Spanje en Portugal, ook in ons land dreigt nieuwe hittegolf

Beeld ter illustratie.
iStock Beeld ter illustratie.
De weerkaarten berekenen voor de volgende dagen en komend weekend temperaturen tussen 45 en 50°C in het zuidwesten van Spanje en Portugal. "Daarmee zou niet alleen de hoogste temperatuur ooit op het Iberisch schiereiland kunnen verbroken worden maar eveneens de hoogste temperatuur ooit geregistreerd in Europa", aldus weerdienst NoodweerBenelux.

"Al een paar dagen berekenen alle weermodellen extreme hitte in het Iberisch schiereiland. Een uitstulping van hoge druk vanaf het zuiden zorgt ervoor dat zeer warme lucht vanaf de Westelijke Sahara kan oprukken naar Spanje en Portugal", aldus Lander Van Tricht van NoodweerBenelux.

Op vrijdag en zaterdag zouden de temperaturen in het zuidwesten daardoor kunnen stijgen tot 45-50°C. De uitgedroogde natuur in het binnenland bevordert de stijging van de temperaturen. Ook ’s nachts zouden de temperaturen amper onder 30°C dalen. (Lees verder onder de foto.)

Maximum temperatuur op vrijdag 3 augustus in Spanje en Portugal. De kaap van 50°C komt dicht in de buurt.
meteociel.fr Maximum temperatuur op vrijdag 3 augustus in Spanje en Portugal. De kaap van 50°C komt dicht in de buurt.

Op weg naar een nieuw Europees record?

De hoogste temperatuur ooit gemeten op het Iberisch schiereiland bedraagt 47.4°C in Amareleja (Spanje) in 2003. De hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa bedraagt 48°C in Athene (Griekenland), beide records zouden dus verbroken kunnen worden. Het wordt afwachten hoe hoog de temperaturen effectief zullen klimmen. Uiteraard neemt het risico op bosbranden dan ook weer toe. (Lees verder onder de foto.)

Ook in België en Nederland stijgen de temperaturen vanaf donderdag op de meeste plaatsen boven 30°C. Vrijdag kan het lokaal zelf 34°C worden
wetteronline.de Ook in België en Nederland stijgen de temperaturen vanaf donderdag op de meeste plaatsen boven 30°C. Vrijdag kan het lokaal zelf 34°C worden

Mogelijk nieuwe hittegolf in de Benelux

Niet alleen in Spanje en Portugal zal de hitte toenemen. In het zuiden van Frankrijk zal de kaap van 40°C eveneens in de buurt komen en ook hier in België evolueren we vanaf donderdag naar zomerweer met temperaturen tot 30°C en meer. Een nieuwe hittegolf die tot volgende week lijkt te duren zal zo zijn opwachting maken in ons land. 
109 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Elise Van Damme

  Leer er toch mee leven! We zitten nu eenmaal in een gewijzigde opschuivende klimaatspiraal. Altijd al geweest en zal altijd zo zijn want de natuur is altijd into movement.

 • Leopold Vanhoof

  Mustafa Weinbaum, ik geloof nooit dat jij werkt in de bouw, in open lucht of bakkerij of iets van dien aard, als je al werkt?

 • Steven De Leu

  O wat is het warm , o ik heb het zo heet, o mijn onderbroek plakt! Ik ben dat gezaag beu ze

 • danny buyse

  @Andre, waarom altijd zo extreem doen? Moeten wij tegen u ook zeggen om naar de woestijn te gaan wonen waar 50°is. Als iedereen naar de noordpool moest verhuizen die het te heet vonden heb je geen 1 miljoen inwoners meer in België. Als je het geen goed weer meer kunt vinden bij zonnig weer en temperaturen tussen 20 en 30° is er iets serieus mis!

 • Stan Vankoo

  Die wind uit Afrika is schering en inslag in Spanje, heb er lang genoeg gewoond om dit fenomeen te kennen!