Hinder op spoor door provinciale actiedag

BELGA
De tweede provinciale actiedag, maandag 1 december, zorgde gisterenavond al voor hinder voor het treinverkeer in de betrokken provincies. Dat laat Frieke Neyrinck van de NMBS weten. Deze morgen zal ook voor het verkeer op de weg de gevolgen ondervinden. Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht extra drukte op de wegen in de regio's rond Brussel en Gent.

In de provincies Oost- en West-Vlaanderen, Namen en Luik was het treinverkeer gisteren voor 22 uur al verstoord met her en der geschrapte treinen. Het zwaartepunt van de actie volgt vandaag met zwaar verstoord treinverkeer in de betrokken provincies. Voor twee Thalystreinen uit Parijs is gisterenavond een aangepaste dienstregeling voorzien. Zij worden beperkt tot Brussel-Zuid, zo staat op de website van de hogesnelheidstrein.

Weg
Omdat het zwaartepunt van de acties bij het spoor in andere provincies ligt (Oost- en West-Vlaanderen, Luik, Namen, Waals-Brabant) zal de extra verkeersdrukte zich vooral laten voelen op de E40 van Gent naar Brussel, op de E40 van Luik/Leuven naar Brussel en op de snelwegen vanuit Wallonië (R0 vanuit Waterloo, E411 vanuit Namen). Op de meeste snelwegen naar de hoofdstad zal de ochtendspits vermoedelijk iets vroeger dan gewoonlijk op gang komen, stelt het Verkeerscentrum.

De Lijn
Voor wat de regio Gent betreft, kan er méér verkeer zijn op de E17 en E40 rond de stad omdat mensen een alternatief zoeken voor trein, tram en bus, want ook bij De Lijn zal er hinder zijn. Anderzijds zal door de stakingsacties het verkeersvolume richting haven en in de kanaalzone Gent-Terneuzen mogelijk gevoelig afnemen. Niettemin is het morgen uitgerekend daar opletten: in de haven kunnen lokale wegen tijdelijk afgesloten zijn. Hier en daar kan dat gevolgen hebben voor het verkeer op de R4, de grote ring rond Gent.

Antwerpen
Voor de regio Antwerpen verwacht het Vlaams Verkeerscentrum deze ochtend de gewone structurele files naar en rond de stad.