Hinder en ongevallen door sneeuwval: dodelijk accident in Ieper, truck in schaar op E17, vertraging mogelijk op Zaventem

In Heestert kwam een bestelwagen in de gracht terecht.
Alexander Haezebrouck In Heestert kwam een bestelwagen in de gracht terecht.
De sneeuw die vanochtend over Vlaanderen viel zorgde niet alleen voor mooie plaatjes en sneeuwpret, maar brengt ook gladde en gevaarlijke wegen met zich mee. In Ieper kwam vannacht een vrouw om het leven toen haar wagen in de gracht belandde. In Heestert kwam vanochtend eveneens een bestelwagen in de gracht terecht en op de luchthaven van Zaventem zijn er vertragingen mogelijk door de sneeuw.

Door de sneeuwval van vanochtend lagen de wegen er het grootste deel van de dag glad bij, zeker vanochtend en nog een deel van de namiddag was het op sommige punten gevaarlijk. Nochtans had het Agentschap Wegen en Verkeer in de nacht van zaterdag op zondag preventief gestrooid. "We hadden verwacht dat het 's nachts ging sneeuwen maar het is pas rond 8 uur begonnen. Daardoor heeft de 500 ton strooizout weinig uitgehaald", zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. Wie niet de baan op moet, "blijft best gezellig binnen". Intussen waarschuwt het Vlaams Verkeerscentrum voor smeltwater en moeten automobilisten hun rijstijl aanpassen, aldus het centrum.

Dodelijk ongeval in Ieper

Een 21-jarige vrouw uit Langemark overleefde afgelopen nacht een ongeval langs de Bellestraat in Vlamertinge niet. De jongevrouw kwam vanuit Westouter waar ze een vriend had afgezet en was wellicht op weg naar huis in Langemark. Ze knalde tegen een duiker die afknapte waardoor de vrouw met haar Opel Astra in de gracht belandde. Een landbouwer die naar zijn veld kwam kijken, merkte het voertuig vanmorgen op en verwittigde de hulpdiensten. Hoe laat het ongeval precies is gebeurd, is onduidelijk. Vermoedelijk gebeurde dat al voor de hevige sneeuwval omstreeks middernacht. Een deskundige van het parket onderzoekt de precieze omstandigheden van het ongeval. 

De wagen waarmee het dodelijk ongeval gebeurde wordt weggetakeld.
Alexander Haezebrouck De wagen waarmee het dodelijk ongeval gebeurde wordt weggetakeld.

Vrachtwagen in schaar op E17

De sneeuw heeft ook in het Gentse een enorme verkeershinder veroorzaakt. Een vrachtwagen begon rond de middag te slippen op het viaduct van Gentbrugge in de richting van Antwerpen. Hierdoor ramde hij de betonnen afscheidingswand met de geluidsschermen en ging de tientonner in een schaar. De Nederlandse trucker bleef ongedeerd, maar zijn vrachtwagen versperde twee rijstroken waardoor je vanaf Zwijnaarde ruim een uur verloor. 

Op het viaduct van de E17 in Gentbrugge moet zondagnamiddag een stuk van de vangrail vervangen worden, nadat een vrachtwagen in schaar beland was op de weg. Dat melden de federale politie en het Vlaams Verkeerscentrum. Het ongeval is afgehandeld, maar de rechterrijstrook blijft afgesloten.

Rond 14.30 uur werd de rijweg vrijgemaakt, behalve de rechterrijstrook, omdat een stuk van de vangrail vervangen moet worden. Het verkeer op de lange afstand moet niet langer omrijden.

De truck kwam in schaar te staan.
Jürgen Eeckhout De truck kwam in schaar te staan.
De vrachtwagen versperde twee rijstroken richting Antwerpen.
Jürgen Eeckhout De vrachtwagen versperde twee rijstroken richting Antwerpen.

Bus De Lijn uit de bocht in Aarschot

In Aarschot is een bus van vervoersmaatschappij De Lijn uit de bocht gegaan. Daarbij is geen melding gemaakt van gewonden.

Brugge: Stationsbrug afgesloten

Nog in West-Vlaanderen kwam het in Brugge tot verkeersellende door de hevige sneeuwval. In de loop van de ochtend besloot de politie de Stationsbrug volledig af te sluiten voor verkeer. Reden: de bussen en wagens raakten op het gladde wegdek niet meer boven. Even voor 12 uur kon het verkeer weer over de Stationsbrug. Een sneeuwruimer kwam ter plaatse en maakte het wegdek sneeuwvrij. 

De Stationsbrug in Brugge werd een tijd afgesloten.
Mathias Mariën De Stationsbrug in Brugge werd een tijd afgesloten.
Een sneeuwruimer kwam ter plaatse in Brugge.
Mathias Mariën Een sneeuwruimer kwam ter plaatse in Brugge.

Auto in gracht in Heestert

Langs de Vierkeerstraat in Heestert slipte vanmorgen omstreeks 9.30 uur een bestelwagen in de gracht langs de weg. Vermoedelijk slipte de bestuurster met haar bestelwagen door de gladheid naar beneden en kwam op de zijkant terecht. Toen de politie ter plaatse kwam, was de bestuurster verdwenen. 

In Heestert kwam een bestelwagen in de gracht terecht.
Alexander Haezebrouck In Heestert kwam een bestelwagen in de gracht terecht.

Auto in de sloot in Schoten

Een 21-jarige vrouw uit Schoten verloor deze ochtend vroeg de controle over het stuur van haar wagen in de Broekstraat. Vermoedelijk was ze op het gladde wegdek aan het slippen gegaan. De jonge bestuurster belandde met haar wagen in een sloot naast de rijbaan, maar kon er gelukkig zelf nog uit klauteren. Ze stapte zelf naar huis om daar meteen de hulpdiensten te verwittigen.

In Schoten belandde een wagen in de gracht.
Marc De Roeck In Schoten belandde een wagen in de gracht.

Daarnaast krijgen we zondagnamiddag ook te maken met hevige rukwinden die windstoten zullen halen tot 95 km/uur aan zee en 85km/uur elders. 

Hinder voor vliegverkeer

Op Brussels Airport zijn alle landings- en startbanen vrijgemaakt, maar blijven vertragingen mogelijk. Die zullen afnemen nu het aan het dooien is, meldde de luchthaven na de namiddag. Reizigers worden verzocht de vluchtinformatie op de website van Brussels Airport te checken. "Met weer als dit verandert de situatie om het half uur", aldus woordvoerder Florence Muls.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft voor morgen 122 vluchten geschrapt, retourvluchten die na 15.30 uur vliegen naar vooral Europese bestemmingen. Vandaag moesten door de hevige sneeuwval al 282 retourvluchten van KLM geannuleerd worden. Andere vluchten vertrokken met vertragingen, die konden oplopen tot wel vijf uur. Morgen wordt vanaf ongeveer 15.30 uur opnieuw sneeuw verwacht op de Nederlandse luchthaven.

Openbaar vervoer

Op het Belgische spoor blijft de impact van de sneeuwval beperkt, zegt woordvoerder Bart Crols. Enkel voor de hogesnelheidstreinen van Frankrijk geldt er een snelheidsbeperking. Voor de rest is er "op dit moment geen grote impact". 

Bij De Lijn verstoorde het winterweer de dienstverlening vooral in Limburg en de in streek van Brugge, zei woordvoerster Astrid Hulhoven aan Belga. Daardoor hadden bussen vertragingen die soms tot 30 minuten opliepen maar meestal beperkt bleven tot 10 à 15 minuten.

Interventies in Brussel

In Brussel heeft de brandweer een honderdtal kleinere interventies gedaan. Ze was vanavond nog in de weer met een stabiliteitsprobleem aan het reuzenrad op Winterpret in het centrum van de stad. De Georges Henri-tunnel werd rond 17 uur gesloten, eerst in de ene richting en dan in de andere, omdat hij ondergelopen was. Rond 18 uur ging de tunnel weer open. Ook de Stefaniatunnel werd gesloten wegens waterschade.

De politie sloot de Bisschopsstraat voor het verkeer omdat panelen op een werf naar beneden dreigden te vallen. De MIVB voegde eraan toe dat de politie de bussen aan de halte Brussel-Centraal beperkte en de chauffeurs verbood door te rijden naar halte De Brouckère omdat te veel water over de wegen liep.

Ter Kamerenbos, de parken en kerkhoven van de stad Brussel gingen 's middags al dicht. 

De kerstmarkt in Brussel
Dieter Nijs De kerstmarkt in Brussel37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • karel claerebout

  Met of zonder winterbanden: rijstijl aanpassen! Winterbanden zijn geen sneeuwbanden!

 • bart sanaki

  Heb nog nooit met winterbanden gereden en nog nooit iets aan de hand gehad en zal ook nooit gebeuren. Het verschil is er wel de eerste 10 minuten maar daarna is het verschil ook weg.

 • Marc De Ridder

  Rijgedrag aanpassen niets anders helpt.

 • Jan Verstrepen

  Winterbanden zijn niet slecht, maar op ijs totaal waardeloos, en geven helaas een vals gevoel van veiligheid en daar zit het addertje! net als ABS, ESP en weet ik meer goed zijn maar ook weer een vals gevoel van veiligheid zijn ABS vind ik ronduit gevaarlijk als het sneeuwt.

 • Stefaan Platteau

  Heb zo wel winter banden als zomer banden op mijn bestelwagen gehad en echt zo veel verschil is er niet één maal de groeven van je banden vol zitten met sneeuw gebeurt het zelfde! Wat maakt het verschil !!! Uw persoonlijk rijgedrag! Heb in alle winter sport gebied geweest met zomer banden en overal boven geraakt zonder problemen zelfs zonder sneeuwkettingen! Een commerciële klucht voor het landje waar we wonen en een keer om de zo veel jaar eens sneeuwt!